Ovo je prva nacionalna bezbednosna strategija koju donosi Bajdenova administracija, a svaka predsednička administracija obavezna je da donese svoju.

Dokumentom se iskazuje potreba za takvom spoljnopolitičkom politikom koja će uravnotežiti interese globalnih saveznika SAD sa interesima srednje klase u samoj Americi.

“Shvatamo da ako SAD žele uspeh u inostranstvu, mi moramo investirati u naše inovacije i našu industrijsku snagu, i moramo izgraditi otpornost, ovde kod kuće”, navodi se u strategiji i dodaje. “Isto tako, da bismo unapredili širenje prosperiteta na domaćem planu i podržali prava svih Amerikanaca, moramo propaktivno oblikovati međunarodni poredak u saglasnosti sa našim interesima i vrednostima”.

Širokim potezima, strategijom se skicira “odlučujući trenutak” za nacionalu bezbednost – s obzirom da se Bajden suočava sa verovatno komplikovanijim svetom nego što je bio kada je on kao predsednik ušao u Belu kuću usred najgore globalne pandemije u poslednjih 100 godina.

Istovremeno, Bela kuća smatra da se donosioci odluka “moraju odupreti iskušenju da posmatraju svet isključivo kroz prizmu kompetitivnosti.”

Bajden je postao predsednik zalažući se za “spoljnu politiku po meri srednje klase” koja naglasak stavlja na Kinu kao sve snažniju konkurenciju Americi u ekonomskom i vojnom smislu, zalaže se za snaženje savezništava koja su trpela tokom administracije bivšeg predsednika Donalda Trampa (Trump) i štiti ljudska prava – uz vođenje računa o interesima SAD.

Zvaničnicici Bele kuće kažu da usredsređivanje na američke interese ostaje centar spoljnopolitičke vizije Bajdenove administracije. Međutim, novi strateški dokument takođe odražava dugačku listu kriza sa kojom se svet suočava, uključujući klimatske promene, nesigurnost u dobavljanju hrane, zarazne bolesti i inflaciju.

U dokumentu se izražava potreba za efikasnim takmičenjem sa Kinom, zemljom za koju administracija SAD kaže da je jedina konkurencija koja poseduje i nameru i, sve više, sposobnost da preoblikuje međunarodni poredak – uz obuzdavanje jedne opasne Rusije.

Bajden se suočava sa gotovo osmomesečnim ratom u Ukrajini, koji je pokrenula Rusija, a koji je opteretio globalnu ekonomiju, sa sve odlučnijim akcijama Kine prema Tajvanu, sa sve većom nuklearnom opasnošću od Irana i Severne Koreje i zategnutim odnosima sa Saudijskom Arabijom, arapskom kraljevinom koja je bogata naftom.

“Širom sveta, potreba za američkim vođstvom je velika, kao što je uvek i bila. Nalazimo se usred strateškog takmičenja u kojem se oblikuje budućnost međunarodnog poretka”, rekao je Bajden u uvodu dokumenta.