Dodaje da se predlog zaključka koji je dala grupa od sedam članova, a koji nije stavljen na odlučivanje, razlikuje se od saopštenja Kujundžić Ostojić u jednom pasusu.

“Polaganjom zakletve, ministar Žigmanov priznao je Ustav i zakone Srbije. Od ministra Žigmanova zahtevamo da se odrekne stavova DSHV-a i da javno izjavi da je bunjevački jezik maternji jezik Bunjevaca, a ne nakaradni jezički monstrum’ kako je u medijima izneo, i da jasno i nedvosmisleno izjavi da su Bunjevci ravnopravna nacionalna manjina u Srbiji, a ne subetnički identitet Hrvata”.

Kujundžić Ostojić, navodi se dalje, “veruje da će ubuduće Tomislav Žigmanov, da se žargonski izrazimo, ‘voleti Bunjevce’ bez obzira šta je činio i izjavljivao i kakve stavove zastupa, a grupa članova Saveta zahteva da se Tomislav Žigmanov odrekne stavova DSHV čiji je i dalje predsednik i u čijem programu stoji da će, citiramo, ‘i na svaki drugi način pred državnim i drugim tijelima zastupati stajalište kako je bunjevački identitet zapravo samo jedan hrvatski subetnički identitet'”.

Bajić napominje da je Suzana Kujundžić Ostojić mogla dati saopštenje “samo u svoje ime i u ime onih koji je podržavaju, ali ne i u ime nacionalnog saveta na čijem čelu se nalazi”.
BNS: Polaganjem zakletve, ministar Žigmanov priznao bunjevačku nacionalnu manjinu

Polaganjem zakletve, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, priznao je Ustav i zakone Srbije, a samim tim i bunjevačku nacionalnu manjinu, koja je integralni deo pravnog sistema ove države, izjavila je danas predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta (BNS) Suzana Kujundžić Ostojić.

Ona je dodala da veruje da ministar Žigmanov “neće imati nikakve mogućnosti naštetiti bunjevačkoj zajednici, što je ranije često činio u medijima”, navodi se u saopštenju BNS-a.

Predsednik Saveza bačkih Bunjevaca (SBB) Mirko Bajić je ranije, kao član Bunjevačkog nacionalnog saveta, zatražio sazivanje hitne vanredne sednice ovog saveta koji bi “u ime svih Bunjevaca” zauzeo stav o imenovanju Žigmanova na funkciju ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

U saopštenju BNS podseća da Nacionalni savet bunjevačke nacionalne postoji i radi 19 godina, kao autohtona i priznata nacionalna manjina, kao i da je u Subotici bunjevački jezik i pismo nedavno uveden u službenu upotrebu.