Kolona ​​na čelu sa liderom i osnivačem kluba Aleksandrom Zaldastanovim, 60-godišnjim bajkerom sa nadimkom “Hirurg”, krenula je iz sedišta “Noćnih vukova” na jugoistoku Moskve.

Neki su na svoje motocikle zalepili slovo “Z”, simbol “ruske specijalne vojne operacije” u Ukrajini pokrenute u februaru 2022. godine.

Vožnja nazvana “Putevi pobede” nosi i slogan ruske ofanzive u Ukrajini – “Da ne izneverimo svoj narod”.

Prema organizatorima, bajkeri planiraju 1. maja da prođu pored grada Volgograda, bivšeg Staljingrada, na Volgi, poprišta krvave bitke sovjetskih i nemačkih nacističkih trupa 1942-1943, koja je označila prekretnicu Drugog svetskog rata.

Bajkeri će potom nastaviti put ka donjeckoj oblasti, u Donbasu, poprištu teških borbi na istoku Ukrajine, gde nameravaju da podele humanitarnu pomoć ruskim civilima i vojnicima.

Vođa kluba je rekao da planiraju da završe vožnju 9. maja u Berlinu, na Dan pobede u Drugom svetskom ratu.

Zaldastanov, koji tvrdi da je prijatelj ruskog predsednika Vladimira Putina, nalazi se pod zapadnim sankcijama zbog podrške ruskoj aneksiji Krima 2014. i ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Njemu je u maju 2015. bio zabranjen ulazak u Poljsku. Tada je želeo da organizuje “pobedničku bajkersku vožnju” širom Evrope. Zabrana je izazvala nezadovoljstvo ruske diplomatije.