Klub je naveo da je misija da se promoviše sve što je dobro u ragbiju, ali i da se promeni negativno gledište jer je balkanizacija mnogima postala negativan pojam zasnovan na političkoj situaciji na Balkanu u poslednjih nekoliko decenija.

Direktor kluba Željko Delić rekao je agenciji Beta da se radi o jedinstvenoj ekipi koja predstavlja ragbi reprezentaciju Balkana, koja će pokazati šta sve Balkanci mogu da urade kada se ujedine.

„U strategiji kluba je da uvek igramo protiv anglosaksonskih ekipa, da pokažemo šta Balkanci mogu. Ideja se javila jer sam bio siguran, kada bismo sastavili ekipu momaka poreklom sa Balkana, da bi ta ekipa pobedila Englesku, to sam siguran. Hoćemo da pokažemo šta Balkanci mogu kada se ujedine“, rekao je Delić.

Delić je rekao da se klub neće takmičiti u nekoj od liga, već da je cilj da se odigra tri do šest prijateljskih utakmica van sezone svake godine. Svi igrači biće doživotni članovi kluba, a utakmice će igrati ekipa od 18 igrača.

Balkan Barbarijans će prvu utakmicu igrati u subotu od 17.30 u Sportskom centru Inge na Zvezdari, protiv ekipe Univerziteta Kembridž.

Klub je naveo da je njegov moto „Snaga, jedinstvo, mir i mudrost“ i da ceni naučene lekcije iz prošlosti. „Balkanci“ će nastojati da inspirišu druge u cilju medjusobne saradnje unutar balkanskog regiona i biće koncentrisani na pozitivnost koju sport donosi kroz drugarstvo, bratstvo i poštovanje drugih.