Banka Engleske je u devetom uzastopnom povećanju svoju referentnu stopu podigla na najviši nivo u u poslednjih 14 godina. Prošlog meseca je povećanje od tri četvrtine poena bilo najveće u poslednjih 30 godina.

Zvaničnici su se ovog puta odlučili za manje agresivne akcije nakon što su ovonedeljni podaci pokazali da je inflacija u padu ali su upozorili da će verovatno doći do ponovnih povećanja.

Banka Velike Britanije je prošlog meseca prognozirala produženu recesiju u Velikoj Britaniji i inflaciju potrošačkih cena koja će ostati “veoma visoka” u bliskoj budućnosti.

Odbor za monetarnu politiku banke je saopštio da će, ukoliko se taj svenario odigra, možda biti potrebna dalja povećanja stope kako bi se postiglo održivo smanjenje inflacije.

Američke Federalne rezerve su juče podigle referentnu kamatnu stopu za pola poena, nakon četiri uzastopna povećanja od tri četvrtine poena.

Švajcarska centralna banka je takodje danas podigla referentnu kamatnu stopu za pola poena, a slično povećanje se danas očekuje i od Evropske centralne banke.

Norveška centralna banka podigla je danas svoju ključnu kamatnu stopu za četvrtinu procentnog poena, saopštivši da je taj potez “potreban da bi se ublažila inflacija” koja je u novembru “brzo porasla” i dostigla 6,5 odsto.

Centralne banke širom sveta bore se da drže inflaciju pod kontrolom, ali se Centralna banka Velike Britanije suočava se sa dodatnim pritiskom jer su britanski ekonomski izgledi lošiji od bilo koje druge velike ekonomije.

Banka Engleske je prošlog meseca prognozirala da će inflacija dostići vrhunac od oko 11 odsto u poslednja tri meseca godine, u odnosu na 10,1 odsto  u septembru. Rečeno je da bi nivo inflacije trebalo da počne da pada sledeće godine.

Glavni britanski ekonomista Pol Dejls saopštio je da je “inflacija prešla svoj vrhunac i da će od sadašnje tačke biti u padu” ali da kreatori politike ne mogu biti samozadovoljni.

“Tako da će kamatne stope i dalje biti povećavane, ali će ih Banka verovatno podizatii sporije” i one će biti na nižem nivou od očekivanog, rekao je Dejls.