Bašol je nakon sastanka sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem rekao da je veoma srećan što je imao privilegiju da bude prvi turski konzul u Novom Pazaru.

“Činjenica je da iz dana u dan odnosi između naših zemlja, zahvaljujući predsednicima Erdoganu i Vučiću, rastu. Shodno svojim mogućnostima, uradili smo sve da pružimo doprinos u jačanju tih odnosa. Ima još stvari koje treba da se urade”, kazao je Bašol.

Biševac je ocenio da je angažonjem Bašola “u potpunosti opravdano otvaranje konzulata”, a što je rezultat, kako je napomenuo, sve boljih diplomatskih odnosa između dve države.

“Svi smo upoznati sa njegovom aktivnošću i željom koju je pokazivao da doprinese što boljim odnosima između Novog Pazara i Turske, Sandžaka i Turske, ali i Srbije i Turske”, kazao je Biševac.

Bašol je nakon sastanka sa rukovodstvom BNV izjavio da je tokom mandata imao “blisku saradnju” sa tim nacionalim organom, sa kojim su, kako je dodao, realizovali mnogo zajedničkih projekata.

“Mi svoju braću u Sandžaku vidimo kao most između Srbije i Turske. Najvažniji faktor kada je ta saradnja u pitanju je BNV”, rekao je Bašolu.

Predsednica BNV Misala Pramenković ukazala je na višestruk značaj otvaranja tog konzulata u Novom Pazaru.

“Na neki način to je rezultiralo činjenicom da se otvori i konzult Bosne i Hercegovine. Otvaranje konzulata nije bilo samo otvaranje diplomatskog predstavništava već je značilo i jačanje veza između dva bratska naroda – Bošnjaka i Turaka”, ocenila je Pramenković.

Bašolu je pristustvao i oproštajnim sastancima sa predstavnicima bošnjačkih političkih stranaka u gradu. Njegov mandat ističe 15. septembra i to nakon dve godine provedene na toj funkciji.