Martinović je juče u Skupštini Srbije rekao da oni koji nemaju dece “već hrane kučiće i mačiće i ribice” nemaju pravo da “drže lekcije o deci”.

Basta je agenciji Beta rekao da premijerka podržava njegovu ostavku zbog izjave da je potrebno da Srbija uskladi spoljnu politiku sa EU, a ne izjašnjava se o Martinovićevoj izjavi u parlementu kojom je vređao opozicione poslanike.

“Izjava da neki opozicioni poslanici ‘hrane kuče, mače i zlatnu ribicu’ umesto dece diskriminišuća je na mnogo nivoa i ima za cilj da predstavnike opozicije u republičkom parlamentu predstavi kao nepodobne za bavljenje politikom”, kazao je Basta.

Istakao je da “bračni i porodični status bilo kog pojedinca ne sme da ga čini metom diskriminacije, a naročito da se kroz tu prizmu daju ocene da li je neko podoban da se bavi politikom ili ne”.

“Nedopustivo je da se u 21. veku u srpskom domu demokratije razgovara na ovakav nipodaštavajući način zarad ostvarivanja jeftinih političkih poena i zato pozivam predsednicu Vlade i ministre u vladi da pozovu na odgovornost ministra Martinovića koji je svojim činom uvredio sve one koji nemaju decu”, rekao je  Basta.

On je dodao da je odlika evropskog demokratskog društva briga o različitostima kao i briga protiv diskriminacije po svakom pitanju.

“Izjava Martinovića navodi nas na sumnju da je to stav politike koju predvodi ova vlada, a ukoliko to nije tako, potrebno je da se vladajuća koalicija jasno ogradi od njegovog neprimerenog postupka”, rekao je Basta.