On se osvrnuo na izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona koji je istakao da se od Beograda i Prištine očekuje angažovanje na sprovođenju “francusko-nemačkog predloga”, kao i da će biti razmotrena vizna liberalizacija ukoliko se ne budu ponašale odgovorno.

“Državno rukovodstvo na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem deklarativno govori o srpskom putu i srpskoj stolici kojom se demagoški balansira između Istoka i Zapada u novonastalim geopolitičkim okolnostima ali takva politika vraća Srbiju u prošlost i na početak svega evropskog što je Srbija postigla. Očigledno je da se politika dvojca iz devedesetih nikada nije promenila, vuk dlaku menja ali ćud nikada”, istakao je Basta u saopštenju.

Nastup ministra Dačića na Bledskom strateškom forumu ocenio je kao skandalozan i dodao da je verovatno vođen sastankom sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan-Harčenkom neposredno pred put na forum, a nakon izjave predsednika Evropskog saveta Šarl Mišela da je Evropska unija spremna da prihvati nove članice do 2030. godine.

“Srbija i njeni građani nisu zaslužili uništavanje njihove budućnosti zarad opstanka državne političke elite na vlasti koja manipulativno konstatno pominje dugi rok čekanja Srbije na članstvo u EU kako bi Srbiju prikazali kao žrtvu a sa sebe skinuli odgovornost za neispunjavanje uslova za članstvo u EU. Srbija je od 2012. godine zatvorila samo dva poglavlja od 35 otvorenih, za to nije kriva EU već isključivo naše državno rukovodstvo i pogrešna politika”, rekao je Basta.

On je ponovio da je hitno potrebno uskladiti spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU, uvesti sankcije Ruskoj Federaciji i javno objaviti nacionalnu strategiju koja vodi ka punopravnom članstvu u EU.

“Zato je Evropski put jedini put za koji se zalažem sa svim civilizacijskim vrednostima. Srbija ovu priliku ne sme propustiti i tražim odgovornost od predsednika Vučića i ministra Dačića da promene odluke Saveta za nacionalnu bezbednost i usklade spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU i da se ponašaju odgovorno prema građanima Srbije, u suprotnom posledice po državu i građane će biti teške. Na sankcije i crne liste se dolazi lako, a odlazi jako teško”, zaključio je Basta.