Meka moć Rusije, navodi se u analizi BCBP, ne deluje na tradicionalni način koji proizlazi iz privlačnosti političkog i društvenog modela, već na osnovu činjenice da javnost u većini vidi Rusiju kao alternativu Zapadu, a od Zapada se oseća izdanom, napuštenom i nikada sasvim prihvaćenom.

Posledica takvog stava javnosti je enormna popularnost Rusije koja je sada glavna prepreka da se Srbija pridruži sankcijama EU protiv Moskve ili bilo kojoj otvoreno antiruskoj politici, ocenjuje se u analizi “Kako ruska meka moć u Srbiji zaista funkcioniše”.

Autori su analizirali poslednja istraživanja javnog mnjenja koja su pokazala da je ruska meka moć pustila duboke korene u Srbiji kako bi preduhitrila odluku Beograda da se pridruži sankcijama EU Moskvi. Kako su dodali, malo je verovatno da će se to promeniti.

Meka moć ostaje jedno od poslednjih ruskih sredstava u Srbiji i na Balkanu, naveli su autori analize, dodajući da to čini Srbiju osetljivom na ruski pritisak, iako se čini da je Moskva trenutno zadovoljna pozicijom Beograda.

Takva pozicija, smatraju autori, omogućava Moskvi da izbegne još jedan ponižavajuči neuspeh, ovog puta na Balkanu, i takodje joj pomaže da projektuje imidž svetske sile koja još ima saveznike u Evropi.

S obzirom da je Rusija istisnuta iz drugih evropskih zemalja, Srbiju bi mogla da smatra pogodnijom metom za mešanje.

Kako se navodi, informativna mreža RT (Russia Today) godinama nije pokazivao veliko interesovanje za srpsko tržište. Medjutim, nakon što je zabranjen širom Evrope, počeo je da radi u Srbiji. RT planira da pokrene i TV kanal na srpskom do 2024. i dalje pojača moć proruskog narativa u Srbiji.

Vlada Srbije bi mogla da pokuša da se tome suprostavi koristeći sopstvenu propagandnu mašineriju, ali izgleda da nije voljna da to uradi.

U tom kontekstu, EU bi trebalo da pokuša da se ponovo afirmiše kao vodeći igrač u srpskom javnom mnjenju kroz medijsku i kampanju javne diplomatije usmerenu na jačanje demokratije u Srbiji, naveli su autori studije.

Dodali su da pristajanje Zapada na demokratske “prestupe” srpskih vlasti daje “vetar u ledja” ruskom uticaju u Srbiji.

Kampanja EU ne treba da bude zasnovana na suzbijanju i borbi protiv proruskog narativa, jer je za to, ocenili su autori, već kasno.

Pored toga, dodaje se, takva strategija bila bi kontraproduktivna jer bi je Moskva i lokalne elite iskoristile da optuže EU da vodi politiku pritisaka i ultimatuma.

“Umesto toga, EU treba da učini više da se promoviše kao projekat zasnovan na vrednostima koje mogu da donesu gradjanima prosperitetniji i uredjeniji život. U toj vrsti bitke meke moći Rusija nema šansu da dobije prednost”, zaključuje se u analizi.

Autori analize su viši istraživač BCBP Vuk Vuksanović, predsednik Medjunarodnog savetodavnog odbora BCBP Srđan Cvijić i gostujući saradnik BCBP Maksim Samorukov.