Bošnjačka demokratska zajednica (BDZ) od danas je deo vlasti u Novom Pazaru, jer je predsednik ove stranke Emir Elfić na zasedanju lokalnog parlamenta izabran za člana Gradskog veća.

Elfić je od 2008. do 2010. godine obavljao funkciju pomoćnika gradonačelnika Novog Pazara za infrastrukturu, kada je ostavku obrazložio stavom “da lokalna samouprava diskriminiše Bošnjake”, a od 2012. do maja ove godine bio je narodni poslanik u Skupštini Srbije.

Skupštinsku većinu sada čini 26 odbornika, koji su od danas “pojačani” sa dva odbornika Elfićeve partije.

Iako je današnja skupština Novog Pazara zakazana samo radi verifikovanja prodaje zemljišta, na predlog gradonačelnika Meha Mahmutovića u dnevni red su uvršteni rebalans budžeta za 2014. godinu i budžet grada za narednu godinu.

Budžet Novog Pazara za 2015. godinu iznosi dve milijarde i 540 miliona dinara i on će prema zakonu biti projektni, a budžetski deficit od 132 miliona i otplata duga od 168 miliona dinara biće obezbeđena iz dodatnog zaduženja grada od 300 miliona dinara.

Šef vladajuće odborničke grupe Za Evropski Novi Pazar Muamer Bačevac rekao je novinarima da je priprema budžeta počela još u maju ove godine i da su primenjena iskustva eksperata u ovoj oblasti.

“Ovo je evropska formula budžetiranja, koja je mnogo transparentnija i jednostavnija za razumevanje. Budžet je restriktivan i za oko 450 miliona veći od ovogodišnjeg”, rekao je Bačevac.

Nakon trećeg rebalansa budžet za ovu godinu iznosi dve milijarde i 90 miliona dinara, od čega će se finansiranje deficita od odam miliona i duga od 92 miliona dinara obezbediti iz dodatnog zaduživanja grada od 100 miliona dinara.

Takođe, odbornici su usvojili i izmene Statuta grada i novi poslovnik Skupštine prema kome je uvedena mogućnost izbora dva zamenika predsednika Skupštine grada Novog Pazara, kao i stav da predsednik lokalnog parlamenta može biti stalno zaposlen.

Zamenik predsednika Skupštine grada od formiranja ove vlasti u Novom Pazaru, februara 2013. godine, je Vinko Dobrić iz Demokratskle stranke, a prema nezvaničnim informacijama radija Sto plus za drugog zamenika na nekoj od narednih sednica biće imenovan odbornik BDZ šerif Marukić.

Na parlamentarnim izborima u maju ove godine BDZ Emira Elfića sa 3.983 glasa nije uspela da pređe manjinski cenzus, iako su bili u koaliciji sa Građanskim savezom Mađara, Demokratskom zajednicom Hrvata, Pokretom mađarske nade i Strankom mađarskog jedinstva.

Sednicu Skupštine, pre usvajanja dnevnog reda, napustili su odbornici opozicionih Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka i Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ) Sandžaka.

Potpredsednik SDA Sandžaka i zamenik šefa odborničke grupe u lokalnom parlamentu Fuad Baćićanin ocenio je da je budžet donet mimo svih propisa i procedura i da je njegovo usvajanje po hitnom postupku vrhunac zloupotrebe gradske vlasti.

“Ovo je tajni budžet, neverovatno je da se najvažnija odluka koju donosi Skupština grada, odluka o budžetu, donosi bez dnevnog reda, po hitnom postupku. Kreiranje budžeta treba da bude javno, transparentno i da se on donosi uz učešće svih kojih se tiče, a ne da bude skriveno čak i od odbornika vladajuće većine”, rekao je Baćićanin na konferenciji za novinare.

Bačevac smatra da je opozicija trebala da prisustvuje sednici i da sasluša argumente za usvajanje budžeta.

“Veoma je bitna poruka koju je uputio gradonačelnik da politika ne određuje budžetiranje grada, već samo daje koordinate onoga šta želi. Budžetom se bave profesionalci, tako da je bilo korektno da uđemo u debatu i vidimo koliko zajedno možemo da doprinesemo boljitku”, rekao je Bačevac.

Komentarišući ulazak BDZ u vlast, Baćićanin je rekao da je SDP “izgubila većinu u Skupštini i da su kupovinom dva odbornika obezbedili ostanak na vlasti”.

“Dva meseca se u gradu priča da ne postoji većina u Skupštini i tek smo je danas dobili uz ova dva odbornika. Znamo na koji način SDP obezbeđuje većinu, prošli put je podrška većini jedne odbornice građane koštala 50.000 evra, a izračunajte koliko će koštati ova dva”, izjavio je Baćićanin.

A. Bajrović, N.Kočović