“Rezolucija nije nikakva pretnja srpskom narodu. Ne postoje genocidni narodi, postoje zločinci koji su odgovorni za genocid” – kazao je Bećirović na brifingu o pripremi za obeležavanje 29. godišnjice genocida u Srebrenici i o Nacrtu rezolucije o Srebrenici – preneli su sarajevski mediji.

On je ocenio da ne postoji nijedan opravdan razlog da u Generalnoj skupštini UN-a bilo koja država na svetu ne podrži rezoluciju o Srebrenici.

Ocenio je da su UN napravile grešku u Srebrenici 1995. godine – kada se dogodio genocid, ali da ne smeju napraviti novu grešku, već treba da usvoje rezoluciju o Srebrenici.

“Žrtve genocida i njihove porodice zaslužuju makar mali delić pravde. U predloženom tekstu rezolucije o 11. julu kao Međunarodnom danu sećanja i obeležavanja genocida u Srebrenici, počinjenog 1995. godine, poziva se na civilizacijske vrednosti” – naveo je on.

Podsetio je da je pravosnažnim presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju potvrđeno je da je u Srebrenici počinjen genocid.

“Najviši sudovi UN su dokazali šta se dogodilo u Srebrenici 1995. godine. Nijedan genocid posle Drugog svetskog rata nije tako detaljno dokumentovan kao genocid u Srebrenici” – kazao je Bećirović.

Dodao je da je osuđenima za to delo ukupno izrečeno 1.500 godina zatvorske kazne i naglasio da Haški tribunal nije sudio narodima, već je utvrđivao individualnu odgovornost.

Potom je naveo devet ključnih argumenata za usvajanje rezolucije, među kojima su jačanje kulture mira i ohrabrivanje pravde, okretanje budućnosti, pomirenje u BiH i regionu.

Po njegovim rečima, četvrti argument je istitucionalna zaštita nasleđa sudova UN-a, a jedan od argumenata je i to da rezolucija predstavlja važnu poruku i upozorenje čovečanstvu.

“UN treba dapodseti na pravosnažne presude njenih sudova o Ruandi i Srebrenici, kao stalno upozorenje čovečanstvu” – rekao je bošnjački član Predsedništva BiH.

Kao jedan od argumenata istakao je solidarnost sa žrtvama, osudu zločinaca i sprečavanje negiranja genocida, kao i afirmaciju kulture sećanja.

Po njegovim rečima, osmi argument je da rezolucija bude u službi dijaloga i izgradnje inkluzivnog društva, a deveti argument je da rezolucija dobije opšti, svetski značaj, podstičući obrazovne sisteme da budu u službi sprečavanja genocida.

“Usvajanje rezolucije je važan civilizacijski iskorak u borbi za istinu i pravdu. Uvereni smo da je ova rezolucija podjednako važna za sve nas zajedno. Za svet, koliko i za BiH, jer se njom na globalnom nivou nedvosmisleno iskazuje osuda genocida, podrška žrtvama, sprečavanje negiranja genocida i spremnost da zajedno radimo na prevenciji genocida” – rekao je Bećirović.

Na brifingu su govorili i član Predsedništva BiH Željko Komšić, ambasador BiH pri UN-u Zlatko Lagumdžija i preživela žrtva genocida u Srebrenici Azir Osmanović.