Predstavnici lokalne samouprave, ali i vlasnik ugostiteljskog objekta na Bedemu, čiji zakupac je nezakonito sagradio nadstešicu sa koje, najverovatnije, voda pravi eroziju, obećali su ranije u programu našeg radija da će sprečiti dalje propadanje ovog spomenika kulture od izuzetnog značaja.

Republička građevinska inspekcija je pre više od godinu dana zbog izuzetno lošeg stanja zidova bastiona zabranila dalje korišćenje ovog objekta.

Međutim, ugostiteljski objekat i dalje nesmetano radi i u njemu se svake noći okuplja veliki broj mladih Novopazaraca.

Sto plus radio je više puta u poslednja dva meseca preko resornog ministarstva bezuspešno tražio odgovor na pitanje da li je inspekcija nakon donošenja ovog Rešenja kontrolisala njegovu primenu.

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture u Beogradu smatra da je rekonstrukciju i sanaciju južnog Bedema neophodno početi demontažom nadstrešnice i zastora sa gornje površine bastiona, kako bi se sprečilo oticanje vode na zidove.

U međuvremenu je pokrenuta peticija za uklanjanje diskoteke sa starog osmanskog Bedema u Novom Pazaru, koju je do sada potpisalo 729 građana.

Sto plus radio će se narednih dana pismeno obratiti prvom čoveku Novog Pazara, gradonačelniku Nihatu Biševcu u nadi da će on svojim uticajem ubrzati rešenje ovog problema, a u suprotnom naša sledeća adresa biće najviše državne instance.

Glavni urbanista u lokalnoj samoupravi Elvir Hamidović ranije je rekao da je žalosno da ovakav kulturno istorijski spomenik propada zbog nesavesnosti određenih ljudi, dok je vlasnik objekta Ćerim Šemsović obećao da će učiniti sve što treba da spreči dalje obrušavanje Bedema i da će ga vratiti u autentično stanje.

Apel nadležnim službama uputio je pre toga arhitekta Tarik Brunčević, koji je predložio da se što hitnije privremenom konstrukcijom ojača Bedem čime se može zaustaviti njegovo dalje obrušavanje.

Novopazarska tvrđava, spomenik kulture od izuzetnog značaja, predstavlja srednjovekovno tursko utvrđenje, koje je sredinom 15. veka podigao jedan od naslavnijih osmanlijskih vojskovođa Isa beg Ishaković.

A.Bajrović