Abas je to rekao pred sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Astani, na regionalnom samitu.

Sinoćnje saopštenje portparola Nacionalnog bezbednosnog saveta SAD bilo je, kako se čini, prvi odgovor adminstracije američkog predsednika Džozefa Bajdena na pojačane palestinske kritike da nije učinjeno dovoljno kako bi Izrael obustavio vojne operacije na okupiranoj Zapadnoj obali.

“Mi ne verujemo Americi i vi znate naš stav. Mi joj ne verujemo, ne oslanjamo se na nju i ni pod kojim uslovima nećemo pristati da Amerika bude jedina strana u rešavanju problema”, rekao je Abas u četvrtak u glavnom gradu Kazahstana.

Palestinski lider je medjutim dodao da SAD i dalje mogu imati posredničku ulogu u okviru četvorke bliskoistočnih mirovnih posrednika koji čine i UN, EU i Rusija. Abas je Putinu rekao da je zadovoljan pozicijom Rusije.

Za manje od 48 sati Bela kuća je odgovorila i u saopštenju portparola Nacionalnog bezbednosnog saveta je izraženo “duboko razočarenje” Abasovom izjavom, preneli su izraelski mediji.

“Putin je daleko od tipa partnera potrebnog da se konstruktivno bavi izraelsko palestinskom sukobom”, navedeno je u saopštenju.

“Rusija se ne zalaže za pravdu i medjunarodno pravo. Predsednik Bajden je za razliku od toga demonstrirao decenijsku posvećenost SAD traženju kreativnih rešenja i radu ka trajnom miru potrebnom za jačanje stabilnosti i prosperiteta na Bliskom istoku”, dodao je portparol.

SAD su nedavno bile domaćin generalnom sekretaru Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Huseinu al-Šeiku koji se sastao sa nekeliko Bajdenovih savetnika, uključujući savetnika nacionalnu bezbednost Džejka Salivena i zamenicu državnog sekretara Vendi Šerman.

Ti sastanci su ocenjeni kao pozitivni i Bajdenovi zvaničnici su ponovili posvećenost rešenju sukoba izmedju Izraela i Palestinaca po modelu dve države, odnosno stvaranju nezavisne Palestine uz jevrejsku državu.

Palestinski lideri medjutim još uvek čekaju da SAD ispune obećanje i ponovo otvore misije u Vašingtonu i Jerusalimu, koje je zatvorila adminstracija tadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa.

Abasova izjava je data u vreme krize poverenja izmedju Palestinaca i SAD pošto je Trampova administracija uskratila novčane fondove Palestincima i vodila politiku u korist Izraela, uključujući preseljenje ambasade SAD u Jerusalim.

Aktuelni predsednik Bajden je obnovio finansiranje, ali je ambasada i dalje u Jerusalimu.

On nije pokušao da obnovi mirovne pregovore i umesto toga se fokusirao na skromnije ciljeve, poput podsticaja palestinskoj ekonomiji.