On je kazao da paljenje strnjišta, nekošenih livada i drugih stvari, osim što je zakonom kažnjivo, može dovesti i do ugrožavanja života i izazivanja veće materijalne štete.

“Ljudi obično misle da su to požari koje mogu da kontrolišu, ali usled jakog vetra i drugih stvari dolazi do razbuktale faze, širenja požara i velike materijalne štete. Apelujemo na građane da to ne rade, u suprotnom ćemo morati da preduzimamo mere”, rekao je Belić.

Istakao je da su tokom prošle godine podneli 12 prekršajnih prijava protiv izazivača požara na otvorenom, te da su zaprećene kazne za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara, a pravna od 300.000 do milion dinara.

Belić je upozorio građane da budu obazrivi tokom predstojeće grejne sezone i da grejna tela i električne uređaje koriste u skladu sa njihovim tehničkim karakteristikama i uputstvima.

Na pitanje novinara o stepenu opremljenosti Vatrogasno-spasilačke jedinice u odnosu na pre pet godina, kada su u požaru u Bor zgradi izgorele tri žene, Belić je rekao da su “svakako spremniji i mnogo bolje opremljeniji”, kao i da “imaju mnogo više vatrogasaca”.