On je na konferenciji za novinare rekao da su u sklopu tog prekograničnog projekta Srbije i Crne Gore značajno podignuti kapaciteti vatrogasno-spasilačkih jedinica u tim gradovima za odbranu od požara i spašavanje na brzim vodama.

“U okviru projekta dobili smo opremu i sproveli treninge na Kopaoniku i Nikšiću. Naši vatrogasci pohađali su brojne seminare i radionice, unapredili saradnju sa kolegama iz Crne Gore i razmenili iskustva sa vatrogascima Primorsko-goranske županije iz Hrvatske”, kazao je Belić.

On je dodao da je velika pažnja bila usmerena na jačanje svesti mladih i da su održana brojna predavanja u osnovnim i srednjim školama u ovim gradovima o ponašanju u vanrednim situacijama, kao i da su slične aktivnosti organizovane za civilno stanovništvo.

“Sve ove aktivnosti značajno su unapredile rad, obučenost i spremnost vatrogasnih jedinica za gašenje požara i spašavanje na brzim vodama i podigle svest kod građana o tim temama”, poručio je Belić.

Prekogranični projekat “Budimo pripremljeni” realizovali su Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i Fondacija za razvoj severa Crne Gore (FORS Montenegro), a u saradnji sa Direktoratom za vanredne situacije Crne Gore.

Ukupna vrednost je oko 430.000 evra, od kojih je preko 359 hiljada iz IPA fondova Evropske unije.

Od dela tog novca, vatrogasno-spasilačke jedinice u Novom Pazaru, Raški, Sjenici i Tutinu dobile su pet terenskih vozila, prenosnih rezervoara za vodu sa pratećom opremom i termovizijskih kamera.