To oružje je u Belorusiji rasporedila njena bliska saveznica Rusija u okviru zaoštravanja stava prema Zapadu zbog ruskog rata protiv Ukrajine. Rusko taktičko nuklearno oružje u Belorusiji je pod ruskom vojnom kontrolom.

Beloruski ministar odbrane Viktor Krenin je rekao da u vežbi učestvuju jedinica s raketama kratkog dometa “Iskander” i eskadrila borbenih aviona Su-25. 

Vežba je počela na dan inauguracije ruskog predsednika Vladimira Putina za njegov peti mandat. On je u govoru obećao da će osigurati bezbednost Rusije.

Raspoređivanje ruskog taktičkog nuklearnog naoružanja u Belorusiji omogućava lak i brz ruski napad na Ukrajinu  i proširuje ruski domet do nekoliko zemalja NATO-a.

Rusija je u ponedeljak najavila održavanje slične vežbe na svom tlu, kojom se simulira upotreba nuklearnog oružja. Ta vežba je, kako je rečeno u Moskvi, odgovor na izjave zapadnih zvaničnika koje ukazuju na moguće veće uključenje Zapada u rat u Ukrajini.

Moskva nikada do sada nije najavljivala takve vežbe.

Za razliku od interkontinentalnih balističkih raketa sa nuklearnim bojevim glavama koje mogu da unište cele gradove, taktičko nuklearno naoružanje namenjeno je za upotrebu protiv trupa na bojnom polju i manje je snažno. To oružje obuhvata bombe, bojeve glave za rakete kratkog dometa i artiljerijsku municiju.