Izmena Krivičnog zakona koju je odobrio Lukašenko predviđa smrtnu kaznu za zvaničnike i vojnike koji su “činom veleizdaje” naneli “nepovratnu štetu” nacionalnoj bezbednosti Belorusije.

Belorusija je jedina zemlja u Evropi koja nije zabranila smrtnu kaznu, a primenjuje se na osuđene za ubistvo i terorizam. Pogubljenja se izvršavaju pucnjem u teme.

Lukašenko Belorusijom čvrstom rukom vlada gotovo tri decenije i brutalno guši glasove koji se ne slažu sa njim.

Beloruske vlasti su silom suzbile demonstracije protiv njegovog ponovnog izbora u avgustu 2020. godine, kada je  uhapšeno više od 35.000 ljudi, a hiljade su prebijene.

Zakonom koji je Lukašenko potpisao, uvodi se kazna i za “propagiranje terorizma”, “diskreditovanje oružanih snaga i paravojnih jedinica” i kršenje propisa o zaštiti državnih tajni, čime Belorusija kopira represivne zakone svog glavnog saveznika – Rusije.

Rusija je upotrebila teritoriju Belorusije da pokrene svoju invaziju Ukrajine pre više od godinu dana, a i dalje drži trupe i oružje na beloruskoj teritoriji.

Odobravanje novog represivnog zakona usledilo je napadu na ruski vojni avion u vazduhoplovnoj bazi kod glavnog grada Belorusije 26. februara, za šta su odgovornost preuzeli beloruski gerilci. Lukašenko je ove nedelje rekao da su vlasti uhapsile glavnog osumnjičenog, jednog Ukrajinca, i više od 20 njegovih navodnih saučesnika.