Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije saopštilo je da je zabrana uvoza odgovor na “nezakoniti pritisak spoljnih sankcija čiji je cilj podrivanje suvereniteta Belorusije i pogoršanje blagostanja beloruskih gradjana”.

Vlada Belorusije još nije objavila spisak zapadne robe čiji je uvoz zabranjen.

SAD, EU i Kanada su prošle nedelje istovremeno uvele sankcije desetinama beloruskih zvaničnika, organizacija i kompanija.

Na meti Brisela našli su se pojedinci i entiteti koje EU optužuje za učešće u “hibridnom napadu”, odnosno slanju azijskih migranata iz Belorusije na granice Poljske, Litvanije i Letonije.

EU je takodje zabranila ulazak i zamrzla sredstva još 17 osoba iz Belorusije, uključujući graničare i vojne zvaničnike, predstavnike vlade i sudije.

Mere su pogodile i beloruske avio kompanije, uključujući državnu Belavija, i turističke grupe koje EU optužuje da pomažu u dovodjenju migranata u Belorusiju kako bi oni potom prešli u Uniju.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da sankcije neće doneti značajniju štetu.

Lukašenko je rekao da je Belorusija uspela da održi ekonomski rast. Ekonomija je prošle godine zabeležila pad od 0,9 odsto, ali se u 2021. godini, prema prognozama Svetske banke iz oktobra, očekuje rast bruto domaćeg proizvoda od 1,2 odsto.