Zatraženo je i organizovanje izbora u opštinama sa srpskom većinom na kosovu, na osnovu zakona Srbije kao i poništavanje svih Briselskih sporazuma.

Od vlasti u Beogradu je zahtevano i da traži hitno sazivanje sednice Saveta bezbednosti UN kako bi se iznele činjenice “o albanskom teroru”.

Čitajući zahteve, predstavnik Pokreta za odbranu Kosova i Metohije Slobodan Samardžić je ocenio “da decenijski poraz ove (kosovke) politike potiče od uzurpacije odgovarajućih državnih funkcija od strane Aleksandra Vučića “.

“Njegovo odstranjivanje iz kosmetske politike osnovni je uslov odbrane i spsavanja” Kosova i Metohije, kazao je on.

Protest je organizovao Pokret za odbranu Kosova i Metohije, uz tehničku podršku pokreta Dveri i stranke Zavetnici.

Beograd: Učesnici Vidovdanskog protesta u šetnji, traže zaštitu za Srbe na Kosovu i Metohiji

Učesnici Vidovdanskog protesta su, sa platoa ispred crkve Svetog Marka krenuli u šetnju do zgrade Predsedništva Srbije gde će zatražiti od beogradskih vlasti da zaštitu za Srbe na Kosovu i Metohiji.

Saobraćaj na Bulevaru Kralja Aleksandra je obustavljen i reguliše ga saobraćajna policija a na čelu kolone okupljenih je veliki transparent , “Stop teroru nad Srbima na Kosovu i Metohiji”.

Učesnici će zatražiti, ispred predsedništva Srbije, kako je najavljeno, i hitne mere za zaštitu Srba na Kosovu i Metohiji.

Prethodno je, ispred Crkve Svetog Marka, urednik Nove srpske političke misli Djordje Vukadinović ocenio da sada svi prisustvuju “goloj predaji i izdaji”, te kritikovao politiku predsednika Srbije po pitanju Kosova.

“Love Srbe kao zečeve na teritoriji gde, pre dolaska na vlast Vučića, nisu smeli ni nos da promole”, reko je Vukadinović.

Prema njegovim rečima, istovremeno se oslobadjaju tri kosovska policajca mada ih je Vučić prethodno nazvao teroristima.

Predstavnik Odbora za odbranu Kosova i Metohije Slobodan Samardžić je optužio vlasti u Beogradu da “asistiraju Prištini u teroru nad Srbima ” .

Prema njegovim rečima, vlast u Beogradu ima svog zaštitnika a to je Zapad.

“Njih na Zapadu interesuje samo ko će predati Kosovo i Metohiju i našli su čoveka koji će to učiniti”, rekao je on.

Sa protesta Pokreta za odbranu Kosova i Metohije u Beogradu kritikovana Vučićeva politikaUčesnici Vidovdanskog protesta, ispred crkve Svetog Marka u Beogradu večeras su optužili predsednika Srbije Aleksandra Vučića da vodi “izdajničku politiku” po pitanju Kosova i Metohije.

Okupljeni na skupu, koji je organizovao Pokret za odbranu Kosova i Metohije, su ispunili prostor ispred crkve Svetog Marka.

Pročitana su imena na Kosovu uhapšenih Srba i zatraženo njihovo puštanje, dok je vlast u Beogradu kritikovana zbog saradanje s NATO a za ambasadora SAD rečeno da je “pravi predsednik Srbije”.

Profesor beogradskog univerziteta Časlav Koprivica je kazao da Vučić i NATO pozivaju na “okupacioni mir”, te da, kako je kazao, žele da Kosovo i Metohiju predaju velikoj Albaniji”.

“Ovde nas je okupila zebnja da će…para – država i NATO zbrisati naše postojanje na Kosovu i Metohiji”, rekao je Koprivica.

On je vlast u Beogradu nazvao kukavičkom, te dodao da, kako je kazao, prisustvujemo koaliciji ” Kurti – Hil – Vučić”.

Profesorka sa Kosova i Metohije Mitra Reljić je ocenila Briselski sporazum kao “poraznu nagodbu” čiji su, kako je kazala, rezultati vidljivi.

“Naši državni predstavnici se jadaju da su prevareni, kao da to nisu znali a ovih dana vezbaju sa NATO”, rekla je ona aludirajući na vežbu “Platinasti vuk” kraj Bujanovca.

Predstavnik srpske omladine za Kosovo i Metohiju Stefan Djordjević rekao je da je “pravi predsednik Srbije ambasador SAD Kristofer Hil dok je, kako je dodao, Vučić njegov sluga.

Optužio je vlasti u Beogradu da rade protiv srpskog interesa.

Protest se organizuje pod sloganom “Dosta s terorom nad Srbima na Kosmetu!” a okupljeni, uz državne zastave nose i trasparente i parole “Ne damo svetinje, Kosmet i ćirilicu”, “Zvečan je večan”, “Vanredni izbori na svim nivoima” , “Moli se Bogu i drži se Rusije” druge.

Beograd: Ispred crkve Svetog Marka počeo protest Dosta s terorom nad Srbima na Kosmetu

Ispred Crkve svetog Marka u Beogradsu večeras je počeo Vidovdanski protest, u organizaciji Pokreta za odbranu Kosova i Metohije i tehničku podršku pokreta Dveri i stranke Zavetnici.

Protest se organizuje pod sloganom “Dosta s terorom nad Srbima na Kosmetu!” a okupljeni, uz državne zastave nose i trasparente i parole “Ne damo svetinje, Kosmet i ćirilicu”, “Zvečan je večan”, “Vanredni izbori na svim nivoima” , “Moli se Bogu i drži se Rusije” druge.

Na stepenicama crkve postavljen je veliki tranparent “Stop teroru nad Srbima na Koismetu”, jedan od učesnika skupa podneo je veliku zastavu Ravnogorskog pokreta a drugi veliki drveni krst.

Po najavama, okupljeni bi po završteku obraćanja ispred crkve Svetog Marka trebalo bi da odu u šetnju do zgrade Predsedništva Srbije gde će pročitati zahteve.

Medju okupljenima je i lider Dveri Boško Obradović.