“Već 20 dana građani ne znaju šta je ova nepogoda od vlasti smislila sa Zemunskom pijacom. Pitaju se da li je pretvaraju u parking ili hoće tezge da daju ‘podobnima’. Gradonačelnik Aleksandar Šapić ćuti, Opština Zemun ćuti, a nama ostavljaju mašti na volju”, navodi se u saopštenju SSP.

SSP ukazuje da radovi mogu najave i završe u roku i da time manje smetaju građanima i prodavcima.

Pijaca-trg je, piše u saopštenju, smišljena 2011. godine kada je dobila kombinovanu funkciju centralnog gradskog trga s pijačnom prodajom. Kasnije je dodatno rekonstruisana 2016. godine, a njeni delovi i 2020. godine.

“Nadamo se da nekom nije palo napamet da pijacu menja u zatvorenu tržnicu ili da prodavce gde Zemunci kupuju godinama, pomeri na neka druga mesta”, rekla je Popović.

Zemunska pijaca, kao jedna od najvećih i najpopularnijih u Beogradu, posebna je urbanistička celina u centralnom delu starog Zemuna – Donjeg grada, na Masarikovom i Velikom trgu, 2012. godine adaptirana i zamišljena delom kao prva mobilna pijaca u Srbiji, da bi se posle radnog vremena trg kristio i za druge namene.

Počeci joj sežu u 1717. godinu kada je Zemun postao deo austrijske carevine štoo je bio sve do 1918. godine. Ta pijaca je bila karakteristična po tome što je tu svoje jedinstvene specijalitet prodavalo i lokalno nemačko stanovništvo, a roba je iz Srema i Bačke stizala zapregama i čamcima.

Od rekonstrukcije i modernizacije 2016. godine pijaca ima oko 400 tezgi i rashladnih vitrina, kao i 45 mobilnih tezgi, a riblja pijaca koja je najstariji deo, još iz 17. veka, je posebna, najatraktivnija celina.