“Pretnje nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH su potpuno neprihvatljive za Nemačku i Zapad”, rekla je takođe Berbok.

Bećirovićev kabinet u Sarajevu je preneo da je on u razgovoru s Berbok ocenio da je održavanje “Svesrpskog sabora Srbije i Republike Srpske” bilo “najteži napad na Dejtonski mirovni sporazum od 1995. godine do danas”.

“Održavanje tog sabora je udar na međunarodno pravo i osnovne vrednosti na kojima počiva Evropska unija”, saopštio je Bećirovićev kabinet.

Preneto je da je on detaljno obavestio Berbok o, kako je navedeno, “antidejtonskim i antiustavnim aktivnostima čelnika RS” i da je ukazao “na važnost postojanja čvrste saradnje međunarodne zajednice i domaćih organa vlasti u zaustavljanju separatističke politike”.

Bećirović je, piše u saopštenju, posebno ukazao na “opasnost neovlašćenog mešanja Srbije u unutrašnja pitanja suverene države Bosne Hercegovine”.

Ministarki spoljnih poslova Nemačke je zahvalio za podršku BiH u procesu evroatlantske integracije.

“Nemačka je jedna od glavnih zagovornica evropskog puta BiH što je mnogo puta i dokazala, između ostalog prilikom donošenja odluke o otvaranju pregovora o članstvu BiH u EU”, naveo je Bećirović, a Berbok potvrdila “neupitnu podršku Nemačke Bosni i Hercegovini na putu ka punopravnom članstvu u EU i NATO”.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *