Te akcije su ponovo porasle u sredu i premašile tržišnu vrednost od tri biliona (3.000 milijardi) dolara.

Ta kompanija će zato biti podvrgnuta podeli akcija čime će svaki od njenih investitora dobiti devet dodatnih akcija za svaku koju već poseduju.

Taj proizvođač čipova za kompjutere je primetio porast potražnje za svojim poluprovodnicima koji se posebno koriste za rad zahtevnih aplikacija veštačke inteligencije (AI) i Nvidia je jedan od najistaknutijih igrača za AI.

Prihod kompanije je više nego utrostručen u poslednjem kvartalu u odnosu na isti period godinu dana ranije.

Nvidia je ove godine prestigla Amazon i Alphabet i postala treća najvrednija javna kompanija, iza Majkrosofta (3,168 biliona dolara) i Epla (3,029 biliona dolara). Ta kompanija je pre dve godine bila procenjena na oko 418 milijardi dolara.

Vrednost akcija Nvidie ja u sredu zatvorena na 1.224,40 dolara kao samo jedna od 11 kompanija u “S and P 500” s cenom iznad 1.000 dolara po akciji.

Prihod Nvidie za najnoviji je više nego trostruko veći  od 7,2 milijarde dolara koliko je prijavljeno u istom periodu pre godinu dana. Volstrit očekuje da će Nvidia ostvariti prihod od 117 milijardi dolara u fiskalnoj 2025. što bi bilo blizu udvostručenja njenih prihoda iz 2024. i više od četiri puta veće od prihoda prethodne godine.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *