Novopazarska Gimnazija zatvorena je na nedelju dana po nalogu Ministarstva zdravlja kako bi se u svim prostorijama izvršila dezinfekcija od tuberkuloze, od koje je do sada obolelo 16 učenika te srednje škole.

Prvi krug dezinfekcije već je obavljen tokom vikenda, a prema najavama državnog sekretara Ministarstva zdravlja Meha Mahmutovića drugi je planiran tokom srede i četvrtka.

“Istovremeno stručnjaci Zavoda za javno zdravlje iz Novog Pazara, u saradnji sa “Batutom” i republičkom stučnom komisijom za tuberkulozu, će nastaviti da vrše epidemiološki nadzor i traže izvor te bolesti u ovoj školi”, rekao je Mahmutović.

Prvi slučajevi tuberkuloze u novopazarskoj Gimnaziji otkriveni su još tokom proleća, do sada je ta bolest potvrđena kod 16 učenika, dok se sumnja da je još jedan đak zaražen.

Inače, oko stotinak učenika Gimnazije je u petak štrajkovalo smatrajući da rukovodstvo škole prikriva tačne podatke o broju obolelih.

U Gimnaziji kažu da nema razloga za paniku, da se preduzimaju sve mere predložene od strane Zavoda za javno zdravlje i da učenici nemaju razloga za strah i štrajk.

N. Kočović