Prema anketi udruženja Haris, Makron ostaje favorit i daleko je ispred kandidatkinje ekstremne desnice Marin Le Pen (Marine) koja bi osvojila 19,5 odsto glasova i kandidata radikalne levice Žan-Lika Melanšona (Jean-Luc Melenchon) sa 13,5 odsto.

Prema rezultatima ranijih anketa, čini se da bi Makron i Le Penova mogli da udju u drugi krug izbora čime bi se ponovila situacija kao pre pet godina. Tada su oboje ušli u drugi krug i Makron je ubedljivo pobedio svoju ekstremno desničarsku protivnicu Marin Le Pen, preneo je BFMTV.

Drugi kandidat ekstremne desnice Erik Zemur (Eric Zemmour) pao je u anketama i na četvrtom je mestu sa 11 odsto glasova. Takodje je pala u anketama i kandidatkinja desnice Valeri Pekres (Valeri Pecresse) sa 10,5 odsto glasova.

Predsednički izbori u Francuskoj zakazani su u dva kruga, 10. i 24. aprila i ove godine se poklapaju sa francuskim šestomesečnim predsedavanjem Savetom Evropske unije.

Kao i mnogi francuski mediji, BFMTV naglašava da ankete ne predstavljaju prognozu ishoda izbora, već ukazuju na trenutni odnos snaga i stav javnog mnjenja.