“Velika šargarepa za Srbiju postoji, članstvo u EU, to je nešto na čemu svi želimo da radimo i da pomognemo, ali postoji i izvestan broj zadataka koje očekujemo da naši srpski partneri obave. EU je spremna da bude uz Srbiju sve dok budemo i mi smatrali da je Srbija sa nama”, rekao je Bilčik.

Posle sednice Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta (AFET) na kojem je razmatran nacrt njegovog izvešataja o Srbiji, Bilčik je rekao da je “pitanje uskladjivanja sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom, uključujući restriktivne mere protiv Rusije veoma bitno” jer je “posebno u vreme rata važno biti jasan u pogledu stavova i izabrati pravu stranu.

Bilčik je rekao da je u izveštaju konstatovan napredak Srbije u više oblasti, ali da joj predstoji puno posla kako bi se poboljšalo funkcionisanje demokratije.

On je dodao da je svestan da je dijalog Beograda i Prištine za Srbiju glavna tema i naglasio da je ohrabren vestima i signalima koji stižu i da ceni konstruktivan pristup Srbije.
“Srbiji je potrebna evropska budućnost i normalizacija odnosa Beograda i Prištine biće veliki korak u tom pravcu. Nadam se da će naredne nedelje i meseci doneti dobre vesti da možemo ne samo da popravimo ton izveštaja, već i da dobijemo ključne poruke da je Srbija uz nas, da se kreće ka Evropi i da se miri i suočava sa svojom prošlošću i gleda u budućnost”, rekao je Bilčik dodajući da je to bila poruka brojnih učesnika u današnjoj debati.

Na pitanje da li zbog saradnje Srbije i Rusije pregovori o pristupanju mogu da budu zaustavljeni Bilčik je rekao da ne veruje da je pretnja zaustavljanjem pregovora dobra strategija i da bi mogla da pomogne u ovom trenutku.

On je naglasio da je ono što je Srbiji potrebno – više prijatelja u EP i da je jedini način da ih dobije – da donese hrabre odluke.

“Mislim da je Srbija za to spremna”, dodao je.

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (AFET) raspravljao je danas o Bilčikovom izveštaju o Srbiji, kao i o izveštaju o Kosovu čija je autorka Viola fon Kramon.

Nakon debate u AFET, evroposlanici će moći da podnose amandmane posle čega sledi glasanje u Odboru a potom i na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta, kako se očekuje, u maju.