Povodom zajedničkog saopštenja devet poslanika Evropskog parlamenta kojim se od vlasti Srbije traži da prestanu da negiraju genocid u Srebrenici i da veličaju osudjene ratne zločince koje on nije potpisao Bilčik je na Tviteru naveo da je „više puta pozivao na odbacivanje veličanja ratnih zločinaca, poslednji put u avgustu 2021“.

On je podsetio da njegov izveštaj o Srbiji, koji je usvojen velikom većinom u Evropskom parlamentu ranije ove godine, „ima paragraf koji izričito osudjuje sve oblike veličanja ratnih zločinaca“ i da u tom kontekstu, kontinuirano podržava osnivanje REKOM-a (Regionalne komisije za utvrdjivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriji bivše SFRJ).
Grupa od devet poslanika Evropskog parlamenta (EP) iz različitih stranaka pozvala je juče vlasti Srbije da prestanu da negiraju genocid u Srebrenici i da veličaju osudjene ratne zločince, navodeći da je to protivno svim evropskim i univerzalnim vrednostima osnovnih i ljudskih prava.

„Potpuno je neprihvatljivo da zemlja kandidat za članstvo u EU rasporedi svoju policiju kako bi zaštitila mural osudjenog ratnog zločinca (Ratka Mladića), direktno odgovornog za zločine i masovna ubistva u i oko Srebrenice u julu 1995. godine, čime je direktno doprinela ponovnoj traumatizaciji žrtava“, navodi se u zajedničkom saopštenju koje je potpisalo devet evroparlamentaraca.

  //