“Još je gore ukoliko misle da će sve to nestati iz Srbije ukoliko se o tome ne govori. Nauka neće bez borbe predati obrazovanje u ruke crkve. Borba očigledno predstoji”, napisala je Stojković u autorskom tekstu za nedeljnik NIN.

Po njenim rečima, mešanje crkve u obrazovnu politiku je suprotno Ustavu, jer se crkva sada “nametnula kao ključni arbitar u formiranju školskih kurikuluma”.

Crkva i desničari, kako je kazala, ističu da pitanje roda ne pripada biološkoj nauci, ali ona navodi da se razviće pola kako na fizičkom, tako i na psihološkom planu, ne mora kod svakog pojedinca uklapati u društveno nametnute norme, odnosno rod.

“Odnos izmedju pola i roda jeste realan i uključuje biologiju koliko i psihologiju i sociologiju. O tome govori i Svetska zdravstvena organizacija”, rekla je Stojković.

Ona navodi da je druga zamerka koja se najviše naglašava ta, da lekcija “Rodni i polni identitet” promoviše vrednosti koje izlaze iz domena muško/žensko dihotomije.

“Nije sasvim jasno kako pisanje fenomenu koji postoji u realnosti može uraditi bilo šta drugo osim upoznavanja dece da će kroz život susretati različite ljude i u pogledu roda i u pogledu pola. Naučiće i da drugačije ljude ne posmatraju sa prezirom i mržnjom”, istakla je profesorka.