Ona je u emisiji “Zeleni minuti” na radiju Sto plus podsetila na dva pomora ribljeg fonda, početkom juna i jula, tokom kojih je na obalu reke Raške, na ulivu u Ibar, izbačena velika količina uginule ribe.

“Kao biolog smatram da je nastupilo akutno trovanje koje se odlikuje kratkotrajnim delovanjem visokih koncentracija toksičnih supstanci. To akutno trovanje se ispoljava kao nagla i masovna pojava uginuća vodenih organizama”, rekla je ona.

Karanović je objasnila da se toksične materije deponuju u algama, beskičmenjacima i drugim organizmima kojima se riba hrani.

“Ribama se kasnije hrane ptice, sisari, ljudi, sve je zatrovano. Zagađujuće materije nisu isparile, nisu bile vidljive golim okom, poljoprivrednici su koristili vodu za zalivanje bašti, njiva. Nije to problem samo Novog Pazara i Raške, već širokih razmera. Ja da živim u Kraljevu ne bih koristila njihovu pijaću vodu jer ona potiče iz Ibra”, poručila je Karanović.

Ona je dodala da je “poslednjih godina totalni atak na sve reke”, a da je jako malo potrebno da se one oporave.

“Svi vodotokovi imaju moć samoprečišćavanja, ali je bitno da se iznova i iznova ne zagađuju. Kada bi nadležni adekvatno reagovali, a građani imali svest, Raška bi se vrlo brzo obnovila i postala kao na izvoru gde je čista i gotovo se može piti voda iz nje”, zaključila je Karanović.