Ne iznoseći i podatke na kojima zasniva tvrdju da će samo izgradnja nove toplane na biomasu tako značajno smanjiti zagađenje, Lakićević je medijima preneo optimističku prognozu da će grejanje od sledeće godine biti klimatski održivo i bez štetnog uticaja na životnu sredinu.

“U pregovorima smo da i preostale dve kotlarnice u gradu prebacimo na biomasu i time dodatno smanjimo emisiju štetnih gasova”, rekao je Lakićević.

Gradska toplana u Novom Pazaru potpisala je danas ugovor sa zrenjaninskom firmom “Izolir” koja će u narednih šest meseci izvoditi radove na izgradnji toplovoda u ovom gradu, kao druge faze izgradnje nove toplane na biomasu.

Gradonačelnik Nihad Biševac rekao je da je dužina toplovoda koji će se graditi u narednih šest meseci 2.800 metara, i da je reč o investiciji vrednoj 1,6 miliona evra.

“Potpisivanje ugovora za izgradnju toplovoda je vrlo značajna investicija, jer znamo u kojoj će meri toplana na biomasu smanjiti emisiju štetnih gasova u Novom Pazaru koji ima velikih problema sa zagađenjem. Zajedno sa Ministarstvom ćemo u narednom periodu izdvojiti 35 miliona dinara za mere energetske efikasnosti u domaćinstvima, koje će se koristiti za postavljanje solarnih panela, zamenu stolarije, i poboljšanje izolacije, rekao je Biševac.

Projekat izgradnje toplane na biomasu, nove toplovodne mreže i rekonstrukcije postojeće vredan je 6.5 miliona evra, od kojih je milion grant Vlade Švajcarske, a ostalo kredit nemačke razvojne banke KFW.

Izgradnja nove toplane u Novom Pazaru do sada je najavljivana pet puta, a konkretni radovi počeli su početkom prošlog meseca, ponovo pred izbore.