Iz Birodija su u saopštenju naveli da je potrebno proveriti da li je na taj način stvoren sukob interesa, odnosno prekršen Zakon o sprečavanju korupcije.

Po njihovim rečima, Vučić je, kao predsednik SNS, poslanike predložio na osnovu kriterijuma koje je sam formulisao prema Statutu SNS, kao i da ih je pomogao u samoj izbornoj kampanji, davanjem svog imena izbornoj listi te stranke.

„Imajući u vidu Ustav Srbije član 118, prema kojem narodni poslanici kontrolišu ustavnost ponašanja predsednika Republike, u slučaju Aleksandra Vučića, jasno je da narodni poslanici se nalaze u zavisnom, tj. zarobljenom položaju od strane predsednika Republike, koji je ujedno i predsednika SNS-a“, navodi se u saopštenju.

Birodi navodi da je Vučićeva „moć i značaj“ za SNS vidljiva u spotu koji je ta stranka počela da emituje na društvenim mrežama, a u kojem dvoje poslanika i funkcionera SNS traži da Vučić ostane na čelu SNS.

„Istraživanje koja su sprovedeno od strane profesora Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dr Tanasija Marinkovića, govori da ni u prethodnim sazivima Narodne skupštine članovi-poslanici SNS u najmanje 25 slučajeva kršenja Ustava u oblasti pravosudja od strane predsednika Republike nisu postupili po članu 118 Ustava Srbije i pokrenuli postupak za ocenu ustavnosti postupanja predsednika Republike“, dodaje se u saopštenju.

Iz Birodija navode da je sukob interesa moguće otkloniti ako predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić podnese ostavku na mesto predsednika stranke, ili ako se održe novi izbori za narodne poslanike, ali da se do njih izmeni Statut SNS, kojim se predsedniku stranke daje mogućnost definisanja kriterijuma i pravo predlaganja kandidata za poslanike.

„Nakon dvogodišnjeg ukazivanja na ovaj problem, koji se nije našao na listi prioriteta ni vlasti ni opozicije, tokom razgovora o izbornim uslovima uz posredovanje EU parlamenta, Birodi je na nedavnom sastanku sa predstavnicima Venecijanske komisije povodom praćanje izbornih uslova u Srbiji izneo ovaj slučaj. Odgovor od Agencije za sprečavanje korupcije će biti deo dokumentacije koju će Birodi dostaviti Venecijanskoj komisiji povodom ovog slučaja“, piše u saopštenju.

U prilog toj inicijativi, dodali su iz Birodija, ide i preporuka GRECO-a da funkcija predsednika Republike bude predmet buduće antikorupcijske strategije.