Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac rekao je danas da, pre imenovanja novih ljudi na upražnjene pozicije njegovog pomoćnika i člana Gradskog veća, žele da sagledaju sve izazove sa kojima će se lokalna samouprava susretati, kao i da će na osnovu toga izabrati adekvatne kadrove.

On je izjavio da je to posebno važno imajući u vidu da je pred Gradom “težak period u kojem se moraju nositi sa velikim ekonomskim posledicama koje je prouzrokovala epidemija korona virusa”.

“Kao gradonačelnik, od svojih pomoćnika očekujem stručnost, preduzimljivost i inovativnost. To isto važi i za članove Gradskog veća, koje imenuje skupštinska većina”, izjavio je Biševac.

Mesto pomoćnika gradonačelnika zaduženog za međunarodnu saradnju upražnjeno je nakon što je Biševac pre godinu dana smenio Emira Ašćerića zbog kritikovanja posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Novom Pazaru na društvenim mrežama.

Pomoćnike postavlja i razrešava sam gradonačelnik, a Biševac ih trenutno ima četvoricu koji na osnovu Statuta “pokreću inicijative, predlažu projekte i daju mišljenja u vezi sa pitanjima od značaja za razvoj Grada i to u oblastima za koje su postavljeni”.

Iako bi prevashodno te pozicije trebalo da budu namenjene ekspertima koji bi svojim savetima gradonačelniku pomagali u radu, one se često popunjavaju partijskim kadrovima čije kompetencije uglavnom ne odgovaraju oblastima za koje su, bar na papiru, zaduženi.

Pomoćnici Biševca su, prema podacima sa zvaničnog sajta Grada, inženjer poljoprivrede Nihad Hasanović zadužen za oblast infrastrukture, poljoprivrede i vodoprivrede i ekonomista Ervin Čašić koji je nadležan za energetiku i zaštitu životne sredine.

Pravnik Ensar Škrijelj gradonačelnika savetuje u vezi sa obnovljivim izvorima energije i koordinacijom rada javnih preduzeća, dok je profesor fizičkog vaspitanja Dejan Kulundžić zadužen za prerađivačku industriju, trgovinu, građevinarstvo i saobraćaj.

Neto plate pomoćnika gradonačelnika, bez minulog rada, iznose oko 89.000 dinara, osim Hasanovića i Kulundžića koji, zbog drugog stalnog posla, primaju trećinu tog iznosa.

N. Kočović