“Želeli bismo da ojačamo naše prijateljstvo sa Atinom i pokazali smo strpljenje u doprinosu ovom odnosu čak i kada priznanje nije bilo na stolu. Sada kada se Srbija praktično obavezala da prizna Kosovo i polako shvata da je to najbolje i za nju, Atina treba da iskoristi ovaj zamah da napravi odlučujući korak i pojača naše zajedničke napore za stabilizaciju Zapadnog Balkana”, rekao je Bisljimi, a prenosi Vlada Kosova.

Rekao je da slučaj Kosova nema apsolutno nikakve veze sa Kiprom, i podvukao je da svako izjednačavanje okupiranog Kipra sa Kosovom šteti pitanju Kipra, jer je njegovu zemlju već priznala većina članica Ujedinjenih nacija.

“U interesu Kipra je da učini što je moguće više da se te paralele izbegnu”, naglasio je Bisljimi.

Zamenik kosovskog premijera je rekao da Kosovo očekuje da ni jedna zemalja ne blokira članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, što je prihvatila i sama Srbija ovim sporazumom.

Zatražio je od zemalja koje nisu priznale Kosovo da “razmotre svoju poziciju i dalje nas podržavaju u smislu jačanja naših institucija, ali i postizanja konvergencije za evropske kriterijume”.

Podvukao je da u terminologiji Evropske unije, već postoji termin 6 zemalja Zapadnog Balkana (ZB6), koji jasno govori da Kosovo smatra budućom članicom.