On je konstatovao da saopštenja Srpske liste pokazuju zašto je došlo do tog problema.

“Saopštenja Srpske liste pokazuju da građani nisu u stanju da odlučuju, već neko drugi odlučuje umesto njih i tera ih da i dalje ostanu u nelegalnoj sferi. Činjenica da treba da bude takvih pretnji, govori da su građani zainteresovani za integraciju, zainteresovani su da koriste poreske i carinske olakšice koje nudi Vlada Kosova, ali ih veća sila sabotira i ometa u tom pravcu”, rekao je Bisljimi u intervju za Radio Slobodna Evropa.

Izrazio je očekivanje da će implementacija odluke Vlade Kosova o preregistraciji vozila na kosovske tablice proći dobro, bez potrebe da građani budu kažnjavani.

Bisljimi je govoreći o francusko-nemačkom predlogu za rešavanje sporova Kosova i Srbije rekao da je tim predlogom predviđeno rešavanje sporova u dve faze.

Rekao je da je kosovska strana već dala svoje predloge u vezi sa tim i da će ih premijer Aljbin Kurti preneti liderima Nemačke i Francuske u četvrtak, 3. novembra u Berlinu.

“Oni koji su uključeni u raspravu o francusko-nemačkom ili nemačko-francuskom planu, prvi element za koji znaju je da je postojao dogovor da se o elementima plana ne govori javno kako bi strane mogle dodatno doprineti unapređenje ove ideje”, naveo je on.

Bisljimi je rekao da će “premijer Kosova u četvrtak boraviti u Berlinu, gde će biti potpisana tri važna sporazuma u Berlinskom procesu. Mislim da će tamo imati priliku da potom nemačkog kancelara Olafa Šolca i predsednika Francuske Emanuela Makrona, koji se očekuje u Berlinu, detaljno obavesti o tome kakav je stav kosovske strane o ovom predlogu”.

“To je predlog koji za, manje-više, kao polaznu tačku, ima zabrinutost možda u prijateljskim zemljama poput Nemačke i Francuske da se briselski proces (dijaloga) ne kreće pravim tempom, da geopolitički situacija na Balkanu nije tako dobra. Dakle, predlog koji odatle proizlazi je u kontekstu ovih dešavanja”, reka je Bisljimi.

“Ideja je da se odnosi Kosova i Srbije rešavaju u dve faze, gde bi se sada veliki deo sporova rešavao, a vrlo mali deo za koji kažu da je jedan odsto, ali mi verujemo da je više, bio bi ostavljen za kasnije”, rekao je zamenik kosovskog premijera.
“Premijer Kosova će u četvrtak boraviti u Berlinu… imati priliku da nemačkog kancelara Olafa Šolca i predsednika Francuske Emanuela Makrona, koji se očekuje u Berlinu, detaljno obavesti o tome kakav je stav kosovske strane o ovom predlogu”, kazao je Bisljimi ne iznoseći detalje stava Kosova.