Bivši visoki saudijski obaveštajni oficir u egzilu rekao je u intervjuu za američku televiziju da je bin Salman „psihopata bez empatije“, optuživši ga da je želeo da ubije pokojnog kralja Abdulaha, naveo je Tajms, ukazujući da su tvrdnje Saada al-Džabrija deo svadje unutar saudijske kraljevske porodice koja preti da stvori neugodnost SAD i drugim zapadnim saveznicima, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Al-Džabri je godinama služio kao veza izmedju zapadnih obaveštajnih agencija i princa Mohameda bin Najefa, bivšeg ministra unutrašnjih poslova i šefa bezbednosti. U egzil je otišao kada je sadašnji prestolonaslednik, poznat kao „MBS“, izbacio Bin Najefa iz linije nasledstva 2017.

U intervjuu za CBS, al-Džabri je izjavio da je 2014, godinu dana pre nego što je monarh umro prirodnom smrću – MBS rekao Bin Najefu da želi da ubije kralja Abdulaha otrovnim prstenom „iz Rusije“, kazavši da je „dovoljno samo da se rukuje s njim i biće gotovo“. Al-Džabri je naglasio kako je pretnja shvaćena ozbiljno, ali da je stvar „rešena u okviru kraljevske porodice“.

Spomenuvši novinara Džamala Kašogija, koji je ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu u oktobru 2018, al-Džabri – čija su deca i zet zatvoreni u Saudijskoj Arabiji – takodje je kazao da se plaši da će biti ubijen.

Dugogodišnji obaveštajni oficir je rekao za CBS da će u slučaju njegove smrti biti pušten video koji je snimio i koji bi razotkrio dalje „tajne“ o bin Salmanu i SAD, što se, prema oceni Tajmsa, čini kao pokušaj da se izvrši veći pritisak na administraciju Džozefa Bajdena i druge zapadne saveznike da deluju protiv bin Salmana.

Bajden je, dodaje list, već uskratio snažnu podršku koju je predsednik Donald Tramp davao prestolonasledniku.

Navodi dugogodišnjeg saudijskog obaveštajca su najnoviji pokušaj pritiska na prestolonaslednika, naročito jer su dvoje al-Džabrijeve odrasle dece u pritvoru u Saudijskoj Arabiji, navodno kako bi primorali svog oca da se vrati u zemlju, ističe Asošiejtid pres.

Ako se vrati, al-Džabri se suočava s mogućim zatvorom ili kućnim pritvorom, poput njegovog bivšeg šefa princa Mohameda bin Najefa. Al-Džabri tvrdi da se MBS neće smiriti dok ga „ne vidi mrtvog“ jer se kako je rekao „plaši njegovih informacija“.

Iako ovo nije prvi put da je al-Džabri pokušao da izvrši pritisak na prestolonaslednika, to je, kako ističe AP, njegov prvi intervju otkako su njegov sin Omar i kćerka Sara, oboje u ranim 20-tim, pritvoreni u martu prošle godine u Rijadu. Navodno je i njegov zet kidnapovan iz treće zemlje, nasilno vraćen u Saudijsku Arabiju, gde je mučen i zatočen.

Al-Džabri je podneo tužbu u SAD protiv saudijskog prestolonaslednika, navodeći da je kraljevska porodica pokušala da ga uhvati i ubije u SAD i Kanadi. U medjuvremenu, saudijski entiteti ga tuže u SAD i Kanadi, tvrdeći da je ukrao oko pola milijarde dolara iz budžeta za borbu protiv terorizma. Kanadski sudija je, kako ističe AP, zamrznuo njegovu imovinu u toku postupka zbog navodnih dokaza o prevari.

Neki detalji navodne zavere za ubistvo al-Džabrija, koji su opisani u sudskim parnicama u SAD i Kanadi, već su ranije objavljeni, ali intervju američkoj televiziji predstavlja prvi put da je bivši saudijski obaveštajac javno govorio o svom razilaženju s princom Muhamedom, ukazuje Gardijan.

U intervjuu za CBS, al-Džabri je rekao da ga je 2018, posle ubistva Kašogija saradnik upozorio da je saudijski tim specijalaca krenuo u Kanadu da ga ubije i da je upozoren da bude što dalje od bilo koje saudijske misije u Kanadi.

Prema al-Džabrijevim rečima, tim od šest osoba sleteo je na aerodrom u Otavi sredinom oktobra 2018. navodno noseći opremu za DNK analizu. Kanada ih je deportovala pošto su ih vlasti presrele na aerodromu uz napomenu vlade da je „svesna incidenata u kojima su strani akteri pokušali da prete onima koji žive u Kanadi“.

Kraljevina je ranije negirala da je pokušan atentat na al-Džabrija, ali je takodje negirala i da je ubistvo Kašogija, naručio princ Mohamed. Medjutim, procena američkih obaveštajnih službi zaključila je da je ubistvo odobrio prestolonaslednik, ističe list, napominjući da ozbiljne optužbe o MBS dolaze u trenutku kada Saudijska Arabija nastoji da poboljša svoj imidž širom sveta.

Al-Džabri ima snažnu podršku u SAD, gde su bivši obaveštajni zvaničnici zahvalni saudijskom kolegi za pomoć u spašavanju života Amerikanaca posle terorističkih napada na SAD 11. septembra.

  //