Dod, bivša australijska reprezentativka, ne slaže se sa odlukom Fife.

“Kada devojčica igra fudbal, svet je vidi na drugačiji način. Umesto da joj daju komplimente zbog izgleda ili lepe haljine, ona je cenjena zbog svojih poteza koji rešavaju utakmicu ili briljantnih golova. Njoj se dive zbog toga šta ona radi, pre nego kako izgleda, stavljajući je u ravnopravan položaj sa braćom na način koji može da promeni čitavu putanju njenih životnih ambicija”, rekla je Dod, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

“U godini Svetskog prvenstva, ta poruka bi trebalo da odzvanja širom sveta. Gde se supermodel uklapa u to je zaista zbunjujuće”, dodala je 57-godišnja bivša fudbalerka.

Dod, koja je bila članica komiteta Australije i Novog Zelanda koji je dobio organizaciju Svetskog prvenstva, rekla je da je imidž Adrijane Lime neobičan za organizaciju koja kaže da želi da osnaži devojke i žene.

“Pitam da li će ambasador Fife prenositi poruke o imidžu tela, dobrobiti i zdravoj ishrani. Šta će ovaj ambasador predstavljati velikoj i rastućoj populaciji fudbalerki i navijača ženskog fudbala koji vole tu igru jer nam ona pokazuje kako mogu izgledati osnaživanje i jednakost”, zapitala je Dod.

Dod je bila članica Saveta Fife od 2013. do 2016. godine. Ona je podsetila na izjavu Lime iz 2006. godine, kada je rekla da je abortus zločin.

Limini predstavnici za medije rekli su da je ona taj stav promenila, kao i da je njen stav o mnogim pitanjima LGBTQIA+ zajednice i ženskim pitanjima “evoluirao i da se smatra njihovim saveznicima”.