Haradinaj-Stubla je na platformi Iks (X) napisala da sada, kada je ceo diplomatski i politički kapacitet Kosova usmeren na to da ima jasnu međunarodnu reakciju na ulogu Srbije kroz vođstvo Srpske liste u agresiji na Banjsku, odluka da se toj “zločinačkoj organizaciji” od CIK-a dodeli 360.000 evra “je kršenje države Kosovo, nedostatak zakonitosti i integriteta od strane odgovornih institucija, kao i institucionalna ‘amnestija’ agresije na Banjsku i ubistvo heroja Afrima Bunjakua”.

Ona je dodala da, ako institucije Kosova, konkretno predsednica Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti, nastave da ćute o toj “opasnoj situaciji”, onda će morati da “snose odgovornost za ponovno uspostavljanje zločinačke organizacije Srpske liste na vlasti u severne opštine”.

“Čekam intervenciju predsednice povodom skandalozne odluke CIK-a, da preko predsedavajućeg sačuvamo integritet države i vratimo zakonitost u odluke CIK-a. Takođe, ako je odluka doneta glasanjem predstavnika političkih partija u CIK-u – onda moramo da smatramo odgovornim i političke stranke – koje su verovatno glasale za odluku o dodeli sredstava Srpskoj listi kako se ne bi ugroziti sredstva za svoje stranke”, dodala je Haradinaj-Stubla.

Zatražila je da se odluka CIK-a preispita, dok snagom zakona Kosova “treba da zaustavi delovanje zločinačke organizacije Srpska lista na teritoriji Kosova”, kao i da spreči njeno sertifikovanje i učešće u narednim izborima u severnim opštinama “ako nećemo svojim rukama da im serviramo ‘predgovor aneksiji’ severa Kosova”.

Centralna izborna komisija je pre dve nedelje, kao i svake godine ranije, izvršila dodelu sredstava političkim strankama iz sredstava Fonda za demokratizaciju.

Sredstava su dodeljena shodno broju poslanika koje stranke imaju u kosovskom parlamentu.