Predsednik Industrijskog sindikata FRA Dušan Djelić rekao je agenciji Beta da su nadležnom tužilaštvu u Čačku podneli više krivičnih prijava protiv rukovodstva fabrike, ali da tužilaštvo još nije odgovorilo na te tužbe.

On je najavio protest bivših radnika FRA ispred tužilaštva i zgrade čačanske policije zbog toga što te institucije ne reaguju povodom njihovih prijava, za šta su, kako kaže, podneli brojne dokaze.

Prema njegovim informacijama od 2009. godine do danas država je u FRA uložila oko 400 miliona dinara, a fabrika je za to vreme upala u velika dugovanja i nije uplaćivala čak ni zdravstvene i penzione doprinose za radnike.

“Predstečajni postupak u FRA je pokrenut 1. oktobra kada je prestao radni odnos za sve radnike i zabranjena proizvodnja i promet u fabrici. Rukovodstvo fabrike se oglušilo o tu zabranu i mi sumnjamo da se u fabrici odvija nezakonita proizvodnja i prodaja stvari iz magacina”, rekao je Djelić.

Dodao je da su tražili od stečajnog sudije Privrednog suda da interveniše i obezbedi fabričku imovinu.

Djelić je naveo da će prema zvaničnim najavama stečaj u FRA biti uveden 26. oktobra kada će stečajni upravnik biti postavljen u fabrici, čime prestaju ovlašćenja dosadašnjeg rukovodstva.

Rekao je da je socijalni program za svih 452 radnika FRA isplaćen i da je ostalo još da se uplate zaostali doprinosi za 320 radnika koji imaju više od 40 godina radnog staža, a da je ta uplata stopirana jer rukovodstvo farbike ne dostavlja Filijali PIO potrebne obrasce, zbog čega su radnici i protestovali polovinom septembra.

On je ocenio da Ministarstvo privrede nije ispunilo sva obećanja prema radnicima FRA, koja su data prilikom pregovora oko socijalnog programa u martu ove godine.

Prema Djelićevim rečima, zaostali doprinosi, za radnike kojima su uplaćeni, obračunati su na platu od 28.200 dinara, što je manje od iznosa minimalne plate u martu ove godine, na koju je tebalo da budu obračunati doprinosi, što je i dogovoreno sa nadležnim ministarstvom.

FRA je osnovana 1953. godine od kada je proizvodila alate koje je izvozila u zemlje u regionu, a deo fabričkih pogona bavio se proizvodnjom i za vojnu industriju.