Ficova levičarska partija Smer-Socijaldemokratija i policija potvrdili su da je bivši premijer uhapšen večeras pre protesta u glavnom gradu Slovačke.

Policija je navela da neće saopštiti više detalja do petka.

U Slovačkoj je vlada uvela stroge mere, medju kojima zabranu javnih okupljanja više od šest ljudi, uključujući proteste, kako bi se izborila sa rekordnim porastom zaraze korona virusom krajem novembra.

Fico, populistički lider, javno je kritikovao odgovor vlade na pandemiju korona virusa i protivio se vakcinaciji.

Pandemija je postala veliki izazov za aktuelnu koalicionu vladu koja je preuzela vlast nakon što je pobedila Fica na izborima početkom prošle godine.

Ranije ove godine, Ustavni sud Slovačke presudio je da se ne može održati nacionalni referendum o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora.

Predsednica Zuzana Čaputova zatražila je od Ustavnog suda da odluči o ovom pitanju nakon što je više od 585.000 slovačkih gradjana potpisalo peticiju za održavanje vanrednih izbora, koje je opozicija predložila zbog vladinog odgovora na pandemiju.

Slovačka je jedna od najteže pogodjenih zemalja Evropske unije. Država od 5,5 miliona stanovnika registrovala je više od 794.000 infekcija sa 15.730 smrtnih slučajeva.