Smit, koji je bivši specijalni tužilac za zločine OVK na Kosovu, biće zadužen i da nadzire ključne aspekte odvojenih istraga u vezi sa upadom pobunjene mase na Kapitol 6. januara 2021. godine i pokušaja da se podrije legitimnost predsedničkih izbora u SAD 2020. godine.

Ovaj potez, objavljen samo tri dana pošto je Tramp zvanično ušao u izbornu trku za predsednika SAD 2024. godine, priznanje je političkih implikacija dve istrage koje obuhvataju ne samo jednog bivšeg predsednika već i nekog ko se nada ulasku u Belu kuću.

Garland je danas rekao da su Trampova objava kandidature i verovatni ulazak predsednika SAD Džozefa Bajdena (Joseph Biden) u trku za novi mandat 2024. godine bili faktori u njegovoj odluci da Džeka Smita imenuje za specijalnog savetnika u pomenutim istragama.

Prema Garlandovim rečima, imenovanjem Smita biće omogućeno tužiocima da nastave svoj rad “nesporno vođeni” isključivo činjenicama i zakonom.

“Ministarstvo pravde je odavno shvatilo da je u određenim slučajevima u interesu javnosti da se imenuje specijalni tužilac koji bi nezavisno rukovodio istragom i gonjenjem”, rekao je Garland sa govornice Ministrarstva pravde.

On je dodao da je zaključio da je u javnom interesu da bude imenovan specijalni savetnik za istragu, s obzirom na skorašnji razvoj događaja, uključujući obznanu bivšeg predsednika da je on kandidat za predsednika na sledećim izborima i iskazanu nameru važećeg predsednika da takođe bude kandidat.

Premda se ovim imenovanjem postavlja novi supervizor nad dve istrage, a za obe se očekuje da budu ubrzane s obzirom da su međuizbori za Kongres, guvernere i druge državne funkcije sada okončani – specijalni savetnik će i dalje podnositi izveštaje Garlandu, koji zadržava krajnju reč u pogledu eventualnog podizanja optužnica.

Smit, veteran među tužiocima koji je u Vašingtonu vodio odeljenje javnog integriteta u Ministarstvu pravde a kasnije bio vršilac dužnosti glavnog federalnog tužioca u Nešvilu, u državi Tenesi za vreme administracije Baraka Obame (Barrack Obama) trebalo bi “smesta” da otpočne rad, rekao je Garland.

Smit je bio glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda u Hagu koji istražuje međunarodne ratne zločine počinjene na Kosovu.

Inače, Ministarstvo pravde je opisalo Smita kao osobu nezavisnog političkog opredeljenja, što je pokušaj da se suzbije svaki pokušaj da se on optuži za pristrasnost. Naime, Tramp je republikanac a Bajden demokrata.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *