Podaci su pokazali da su cene neprehrambenih proizvoda porasle 1,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu, ali da je rast mnji u odnosu na rast od 2,5 odsto u junu, prenosi Sinhua.

Osnovni indeks potrošačkih cena, koji isključuje cene hrane i energije, u julu je porastao za 0,8 odsto na godišnjem nivou, što je manje od povećanja od jedan odsto zabeleženog u junu.

Na mesečnom nivou, CPI je porastao za 0,5 odsto zbog rasta cena svinjskog mesa i svežeg povrća, kao i sezonskih faktora, rekao je Dong Lijuan, viši statističar Nacionalnog zavoda za statistiku.

Cene hrane su porasle za tri odsto u odnosu na prethodni mesec, što je povećalo mesečnu inflaciju za oko 0,53 procentna poena, pokazuju podaci.

Konkretno, cena svinjskog mesa, mesa koje se najviše koristi u Kini, porasla je 25,6 odsto na mesečnom nivou u julu, delom zbog oklevanja nekih proizvođača svinjskog mesa da prodaju, dok se potražnja oporavila, rekao je Dong.

Čen Guanghua, zvaničnik Ministarstva poljoprivrede i ruralnih pitanja, rekao je na konferenciji za novinare u julu da neće biti „trajnog i oštrog povećanja“ cena svinja jer je proizvodnja svinja dovoljna.

Sveže povrće je u julu poskupelo za 10,3 odsto na mesečnom nivou zbog kontinuiranih visokih temperatura u mnogim delovima zemlje, dok je sveže voće pojeftinilo za 3,8 odsto zbog povećanja ponude na tržištu.

Cene neprehrambenih proizvoda su pale za 0,1 odsto na mesečnom nivou, oborivši CPI za 0,07 procentnih poena. Zbog pada međunarodnih cena nafte, cene benzina i dizela u Kini pale su za 3,4 odsto, odnosno 3,6 odsto.

Cene avio karata, hotelskog smeštaja i turističkih usluga porasle su za 6,1 odsto, odnosno 5 odsto i 3,5 odsto, zbog povećanja obima putovanja tokom leta.

Današnji podaci takođe su pokazali da je kineski indeks proizvođačkih cena (PPI) u julu porastao za 4,2 odsto na godišnjem nivou.

Ova cifra se smanjila u odnosu na povećanje od 6,1 odsto na godišnjem nivou registrovano u junu. Na mesečnom nivou, kineski PPI je prošlog meseca pao za 1,3 odsto.

Kako monetarna politika velikih ekonomija nastavlja da se pooštrava a međunarodne cene roba padaju, Kina se suočava sa manjim pritiskom uvezene inflacije, rekao je Ven Bin, glavni ekonomista kineske Minšeng banke, u autorskom tekstu.

On je, međutim, upozorio na neizvesnosti koje proizlaze iz globalne geopolitičke situacije.

Ven je takođe ocenio da će Kina imati sve veći pritisak od strukturne inflacije.