„Imao sam ovog čoveka za saradnika u svojoj kući i vredeo je svoj milion“, rekao je Blater na sudjenju u Belinconi.

Blater je u junu 2015. posle 17 godina na čelu Fife podneo ostavku zbog korupcionaškog skandala. Nekoliko meseci kasnije savezno tužilaštvo u Švajcarskoj otkrilo je istragu u vezi sa isplatom od dva miliona švajcarskih franaka koliko je Blater 2011. godine isplatio nekadašnjem predsedniku Evropske fudbalske unije (Uefa) Mišelu Platiniju za konsultantske usluge.

„Kada sam izabran za predsednika Fife, imali smo loše stvari, ali pomislio sam da će čovek koji je iz fudbala moći da nam pomogne, Fifi i meni. Mišel Platini mi je rekao: ‘Vredim milion’, a ja sam mu rekao: ‘Onda ćeš biti sa mnom za milion’ „, dodao je 86-godišnji Blater.

Blater i Platini su negirali nepravilnosti i tvrde da su 1998. godine postigli usmeni dogovor o toj isplati. Ta odbrana je prvo propala pred Etičkim komitetom Fife, koji ih je suspendovao iz fudbala, a kasnije i u odvojenim žalbama na Sudu za sportsku arbitražu u Lozani.

Blater je isplatio Platiniju dva miliona franaka za konsultantske poslove koje je legenda francuskog fudbala obavljala od 1998. do 2002. godine. Oni nisu potpisali ugovor za tu isplatu, a jedini pisani ugovor koji su imali je onaj iz 1999. godine, koji je odredio fiksnu godišnju platu od 300.000 franaka, koju je u to vreme u potpunosti plaćala Fifa.

Blater je ponovio da se sa Platinijem dogovorio o plati koja će „kasnije“ biti namirena, „kada finansije Fife to dozvole, u džentlmenskom sporazumu“ koji je postignut usmeno i bez svedoka.

„To je plata koja je dospela. Ne znam zbog čega smo na krivičnom ročištu, za administrativnu proceduru u sklopu udruženja“, rekao je Blater i dodao da je već izdržao „sedam godina kazne, večnost“.