Nekoliko sati pre početka dvodnevne posete Jerusalimu i Zapadnoj obali, Blinken je u Kairu rekao da je važno da obe strane smanje tenzije, posle prošlonedeljnog “novog i užasavajućeg rasta nasilja” koje je izazvalo žustre reakcije obe strane, navodi Asošiejted pres.

Blinken je ponovio da SAD osuđuju napade ekstremista na Izraelce, navodeći da Vašington “osuđuje gubitak nevinih života”.

Najnoviji talas nasilja izbio je prošle nedelje, kada je 10 ljudi ubijeno u raciji izraelske vojske u gradu Dženin, uporištu palestinskih ekstremista na Zapadnoj obali, i kada je sedam osoba poginulo u palestinskom napadu u Istočnom Jerusalimu.

Dolasku Blinkena prethodila je poseta savetnika predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejka Salivena, i direktora američke obaveštajne službe CIA Vilijama Bernsa.

Blinken je najviši zvaničnik SAD koji će se sastati sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom otkako se on krajem decembra vratio na vlast, i prvi od izbijanja najnovijeg talasa nasilja.

Poseta Blinkena je planirana pre toga i očekivalo se da će tema razgovora biti napetost zbog razlika izmedju američke administracije i Netanjahuove vlade, sastavljene od pristalica naseljavanja okupirane Zapadne obale.

Pojačano nasilje, najava Palestinske uprave da će prekinuti bezbednosnu saradnju s Izraelom, kao i izraelske kaznene mere protiv Palestinaca, biće dodatne teme za razgovore koji će, kako je ranije najavljeno, obuhvatiti rat u Ukrajini, napetost u odnosima s Iranom i krize u Libanu i Siriji.