Blinken je novinarima rekao da je današnji razgovor sa Lavrovom bio „iskren i sadržajan“ i dodao da je izneo nekoliko ideja Vašingtona za povećanje bezbednosti i o tome u kojim oblastima bi dve strane mogle da nadju zajednički jezik, prenose svetske agencije.

„Nismo očekivali da će danas biti nekih velikih pomaka, ali verujem da smo sada na jasnijem putu ka razumevanju pozicije druge strane“, kazao je Blinken.

Naveo je da je Lavrov ponovo insistirao da Rusija ne planira invaziju na Ukrajinu, ali je dodao da SAD i njihovi saveznici nisu ubedjeni u to.

„Posmatramo ono što je svima vidljivo, ključna su dela i akcije, a ne reči“, rekao je ministar spoljnih poslova SAD.

Lavrov je kazao da je sastanak bio „konstruktivan i koristan“ i dodao da su SAD pristale da sledeće nedelje pismeno odgovore Moskvi na zahteve o neširenju NATO-a na Ukrajinu i druge bivše sovjetske republike.

To bi moglo da odloži moguću rusku agresiju na Ukrajinu za nekoliko dana, navodi Asošiejted pres.

Blinken je nagovestio novi susret sa Lavrovom ubrzo posle uručenja američkog odgovora na zahteve Rusije.

Lavrov je odbio da okarakteriše američko obećanje da će sledeće nedelje dostaviti pismeni odgovor na zahteve Moskve.

„Ne mogu da kažem da li smo na dobrom putu ili ne. Znaćemo to kada dobijemo pismeni odgovor SAD na sve naše predloge“, naveo je Lavrov.

Blinken je rekao da bi SAD bile otvorene za sastanak predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Džozefa Bajdena, ako bi on bio „koristan i produktivan“.

SAD i NATO savaznici su više puta obećali da će se Rusija u slučaju invazije suočiti sa „teškim posledicama“ poput oštrih ekonomskih sankcija, ali ne i vojne akcije.

Blinken je danas ponovio to upozorenje uoči razgovora sa Lavrovom, rekavši da su SAD i njihovi saveznici posvećeni diplomatiji, ali da će odgovoriti „jedinstveno, brzo i oštro ako se to pokaže nemogućim i ako Rusija odluči da počne agresiju na Ukrajinu“.

Blinken i Lavrov su se sastali u pokušaju da smanje tenzije, u trenutku kada raste zabrinutost da bi Rusija mogla da počne invaziju na Ukrajinu.

Tenzije su narasle pošto je Rusija u blizini granice sa Ukrajinom rasporedila oko 100.000 vojnika i teško naoružanje. Kijev i Zapad strahuju da gomilanje ruskih snaga blizu Ukrajine znači da Moskva priprema invaziju.

Iako negira da planira napad na susednu Ukrajinu, Moskva je zatražila da se NATO obaveže da se neće širiti na tu zemlju i druge bivše sovjetske republike, da neće rasporedjivati oružje na tim teritorijama i da se snage alijanse povuku iz Centralne i Istočne Evrope.

Vašington i njegovi saveznici odlučno su odbacili zahteve Moskve na prošlonedeljnim pregovorima predstavnika Rusije i SAD i NATO-a.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije danas je ponovilo te zahteve, dok je Stejt department objavio tri dokumenta, optuživši Rusiju da pokušava da obnovi nekadašnji Sovjetski Savez zastrašivanjam i primenom sile.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ismejalo je te tvrdnje, navodeći da ih je očigledno pripremilo orvelovsko „Ministarstvo istine“, aludirajući na čuveni roman „1984“ britanskog pisca Džordža Orvela.

Lavrov je rekao da se „nada da nisu svi u Stejt departmentu radili na tim materijalima i da je bilo nekih koji su radili na suštini i sadržaju“ ruskih predloga.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije odbacilo je tvrdnje SAD da teži obnovi sovjetske imperije i zone uticaja u Istočnoj Evropi, navodeći da je Zapad taj koji razmišlja u kategorijama zona uticaja.