“U ime Sjedinjenih Američkih Država (SAD), želim da čestitam narodu Srbije Dana državnosti”, poručio je Blinken, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

“Uveren sam da će normalizacija odnosa Srbije i Kosova doneti bezbednost i prosperitet Srbiji i svim građanima Zapadnog Balkana. Srpski i kosovski lideri će praviti teške kompromise da bi postigli te ciljeve, ali će nagrade za srpski narod – i ceo region – biti ogromne”, rekao je Blinken.

Blinken je naveo da SAD cene strateško partnerstvo koje imaju sa Srbijom u cilju stabilnije, sigurnije i prosperitetnije budućnosti za sve građane Zapadnog Balkana, kao i da SAD snažno podržavaju evropske ambicije Srbije.

“Posvećeni smo radu sa vama i našim partnerima iz Evropske unije (EU) u postizanju ovog važnog cilja”, poručio je američki državni sekretar.

Blinken je apelovao na Srbiju da podrži Ukrajinu protiv “neizazvanog, neopravdanog i brutalnog rata Rusije”.

“SAD su pozdravile poruke podrške Srbije Ukrajini u Ujedinjenim nacijama. Moramo biti jedinstveni da podržimo pravo ukrajinskog naroda da bira svoju budućnost”, naveo je Blinken.

Američki državni sekretar je izrazio zadovoljstvo povodom nedavnog potpisivanja Memoranduma o razumevanju Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Stejt departmenta koji će, kako je ocenio, “podstaći bolje razumevanje spoljnopolitičkih ciljeva i zadataka, stvoriti nove kanale komunikacije i izgraditi trajna partnerstva”.