Američki zvaničnici su rekli da je postigao skroman uspeh u nastojanju da dobije široku regionalnu podršku za planiranje rekonstrukcije i upravljanja Gazom posle okončanja rata Izraela i Hamasa.

Arapske i muslimanske zemlje koje su ranije oklevale da počnu takvo planiranje, sada su na to pristale tokom Blinkenove četvrte posete regionu od početka rata u oktobru.

Svaka zemlja koju je posetio – Turska, Jordan, Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, a i Grčka gde je takođe bio, obećala je učešće u planiranju, ali o tačnom doprinosu bi tek trebalo odlučiti.

Blinken je rekao novinarima u Kairu da tokom ranijih poseta nije bilo volje da se razgovara “o pitanjima dana posle” koja se tiču dugotrajne stabilnosti i bezbednosti na regionalnoj bazi, ali da su sada američki partneri “vrlo fokusirani” i žele da se bave i tim pitanjima.

“Oni su sasvim jasno spremni da preduzmu korake da urade stvari, da preuzmu nephodne obaveze za budućnost Gaze i dugotrajni mir i bezbednost u regionu”, rekao je američki državni sekretar.

Arapska podrška međutim zavisi ne samo od završetka sukoba, već i od uspostavljanja puta za stvaranje nezavisne palestinske države čemu se protivi premijer Izraela Benjamin Netanjahu.

Američki zvaničnici su pod uslovom da ostanu anonimni rekli da su Blinkenovi razgovori u utorak u Izraelu bili najteži tokom ove posete.

Ipak je ta zemlja pristala da tim inspektora UN poseti severnu Gazu da bi se utvrdilo da li je bezbedno za povratak stanovnika koji su pobegli od izraelske ofanzive.

Uz to je ključni plan reforme Palestinske uprave, što je bila glavna tema sastanka kralja Jordana Abdulaha Drugog, predsednika Egipta i palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, u sredu u Akabi na Crvenom moru.

Blinken je rekao da je Palestinska uprava obećala sprovođenje reformi, te da će promene uključiti novu tehnokratsku vladu, obračun sa korupcijom, sudsku reformu i ublažavanje medijskih restrikcija.

Američki državni sekretar je ocenio da su jačanje bezbednosti Izraela i stvaranje palestinske države najbolji način da se spreče napadi iranskih regionalnih saveznika poput Hamasa, libanskog Hezbolaha, jemenskih Huta i raznih milicija koje napadaju američke i strane interese u Iraku i Siriji.

“Drugi put je da se nastavi terorizam, poricanje i uništenje od strane Hamasa, Hutija, Hezbolaha, svih koje podržava Iran”, rekao je Blinken.