“Oštro osuđujemo poteze Vlade Kosova koji doprinose eskalaciji tenzija na severu Kosova i povećavaju nestabilnost. Pozivamo premijera Aljbina Kurtija da odmah zaustavi ove nasilne mere i da se ponovo fokusira na dijalog pod okriljem EU”, napisao je Blinken na Tviteru.

U sukobima kosovske policije i lokalnih Srba, koji su pokušali da spreče ulazak novih gradonačelnika u zgrade četiri opštinske uprave na severu Kosovaa, povređeno je nekoliko desetina ljudi.

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenir (Jeffrey Hovenier) izjavio je da SAD osuđuju akciju kosovskih vlasti čiji je cilj pristup zgradama opština na severu Kosova i dodao da ti “nasilni potezi treba odmah da budu obustavljeni”.

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil (Christopher Hill) podelio je na društvenoj mreži Tviter (retvitovao) tu Hovenirovu poruku u istom minutu u kojem je ona objavljena.

Američki senator Kristofer Marfi, koji boravi u poseti Zapadnom Balkanu, osudio je akciju kosovskih vlasti kao “namernu provokaciju” i pozvao Kurtija da je odmah okonča.

“Ove opštine jesu deo Kosova i pod jurisdikcijom Prištine. Ovi (izabrani) zvaničnici imaju tehničko zakonsko pravo da pristupe tim zgradama. Ali u ovom trenutku, kada je situacija na severu (Kosova) toliko napeta, to je namerno provokativan i nepotreban korak”, naveo je Marfi, koji je u poseti Skoplju.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *