Filmovi, uključujući “Puna crvena reka” i “Lutajuća Zemlja II”, demonstriraju svetu patriotizam, kolektivizam, herojstvo i nacionalni karakter kineskog naroda i kineske nacije. Kako prenosi Sinhua, tokom ovog Praznika proleća, oni ne samo da su obogatili duhovni život ljudi, već su i ujedinili ljude u srcu i umu.

Tokom jednonedeljnog praznika Prolećnog festivala, koji je završen u petak, prihod od kineske filmske blagajne dostigao je skoro 6,76 milijardi juana (oko milijardu američkih dolara), što je druga najveća bruto cifra za ovaj praznik do sada. Dva filma koja su najviše zaradila bila su hit pun obrta “Puna crvena reka” i naučno-fantastični blokbaster “Lutajuća Zemlja II “, koji su zaradili oko 2,61 milijardi juana, odnosno preko 2,16 milijardi juana, navodi Sinhua.

Napeta komedija legendarnog reditelja Džanga Jimoua “Puna crvena reka” priča priču o eliminisanju zla kako bi se demonstrirala lojalnost i tragalo za pravdom. Drama je zasnovana na liku Jue Feja, patriotskog vojnog komandanta Južne Song dinastije (1127-1279) koji je vodio bitke protiv dinastije Jin (1115-1234).

Je Hang, vanredni profesor Pekinške filmske akademije, primetio je da likovi u filmu teže istini i podržavaju moralnost i integritet. Prema njegovim rečima, patriotska osećanja i veličanstveni zamah sadržani u filmu veoma su emotivni i inspirativni, a film otkriva vrednost i smisao života, osećanja koja su ljudi cenili i negovali kroz vekove.

“Lutajuća Zemlja II”, nastavak naučno-fantastičnog blokbastera iz 2019. “Lutajuća Zemlja” priča priču o čovečanstvu koje gradi ogromne motore da pokreću Zemlju do novog solarnog sistema dok Sunce ubrzano sagoreva.

Čen Suguang, profesor na Školi umetnosti Univerziteta u Pekingu, primetio je da je “Lutajuća Zemlja II” skup “kineske mašte”, “kineskog razmišljanja” i “kineskih elemenata” koji pokazuje da ljudska bića nikada neće odustati od svoje domovine.

Rao Šuguang, predsednik Kineskog udruženja filmskih kritičara rekao je da film prenosi poruke o brizi za Zemlju i otadžbinu, kao i o zaštiti porodice, što su važne ideje u kineskoj tradicionalnoj kulturi.

Takođe, publiku je uskomešao animirani fantastični film “Duboko more” koji je impresionirao svojim vizuelnim efektima i dodat je na spisak za Berlinski filmski festival.

Ji Ćiao, izvršni direktor Octmedia i producent filma “Duboko more”, rekao je da je producentski tim proveo dve godine istražujući i razvijajući “slikanje čestica mastilom”, kombinujući tradicionalni stil slikanja mastilom sa naprednom trodimenzionalnom tehnologijom. Animirani film karakteriše snažna moderna kineska estetika, sa jedinstvenim kineskim karakteristikama, rekao je Ji.

“Ako kineska animacija želi da se uzdigne, ključna tačka je inovacija i potrebno je formirati sopstveni stil pripovedanja, vizuelne karakteristike i tehničku akumulaciju. ‘Duboko more’ je samo početak, a pred nama je još dug put”, rekao je Ji.

Publika je pozdravila vizuelne spektakle koje je predstavio film. “Efekti zaista oduzimaju dah. Osećao sam se kao u obilasku obojenog, dubokog plavog mora”, rekao je gledalac filma po imenu Su.