Predsednik Bošnjačke narodne stranke Mujo Muković podržao je danas zahtev nosioca izborne liste “Za bošnjačko jedinstvo“ Sulejmana Ugljanina da se izbori za savete nacionalnih manjina održe po istim principima kao lokalni i republički izbori.

Muković, poslanik na listi Srpske naprene stranke u Skupštini Srbije, saopštio je da sa Ugljaninom ima „visok stepen saglasnosti“ u pogledu razloga i ciljeva formiranja jedinstvene bošnjačke liste, važnosti predstojećih izbora i neophodnosti postizanja bošnjačkog jedinstva.

„Posebno je istaknuta potreba direktnog ili indirektnog učešća bošnjačkih političkih partija u izbornom procesu, s obzirom da im je težište delovanja upravo unapređenje kolektivnih prava svog naroda i borba za punu kulturnu autonomiju“, saopštila je BNS posle sastanka sa Ugljaninom.

Kako se naglašava, Muković je podržao zahtev za obezbeđivanje fer i demokratskih izbora, koji je Ugljanin uputio Republičkoj izbornoj komisiji i Ministarstvu za državnu upravu.

RIK će se iduće nedelje izjasniti o Ugljaninovom zahtevu da se izbori za savete manjina održe po istim principima kao lokalni i republički izbori.

Ugljanin je zahtev izneo na sednici Odbora Skupštine Srbije za manjinska i ljudska prava i rodnu ravnopravnost, kada je zatražio da na izborima za savete 26. oktobra “u opštinskim radnim telima i na biračkim mestima manjine kandiduju svoje predstavnike kako bi izbori bili demokratski“.

On je zahtev obrazložio potrebom da izborne liste imaju ista prava kao i liste koje se kandiduju na lokalnim i republičkim izborima i najavio da bi u suprotnom odustao od “nedemokratskih” izbora.

Prema njegovim rečima, ukoliko nema vremena da se sve ispravi bolje je odložiti izbore.

I.Slezović