Vijeće je povodom 30 godina od otmice i ubistva 16 Bošnjaka iz Sjeverina kod Priboja saopštilo da osuđuje saučesništvo tadašnjih vlasti Srbije i Jugoslavije u planiranju, organizovanju i činjenju zločina nad civilima u tom selu, ali i drugim mestima u Sandžaku.

“Sve dok se ne rasvetle zločini nad Bošnjacima Sandžaka i dok se počinioci ne kazne i dok se ne sprovede proces lustracije, Bošnjaci u srpskim oružanim snagama vide objektivnu neprijateljsku oružanu silu”, navodi se u saopštenju.

BNV je zatražilo od državnih organa hitno otkrivanje i identifikaciju posmrtnih ostataka žrtava tog i drugih zločina.

Iz tog nacionalnog saveta poručili su i da su “srpske oružane snage tokom devedestih sprovele organizovani državni teror nad bošnjačkim narodom u Sandžaku, te da su više od 17.000 Bišnjaka bili žrtve prebijanja, nelegalnih pretresa i policijskih zastrašivanja”.

Dana 22. oktobra 1992. godine, u mestu Mioče (BiH), pripadnici jedinice “Osvetnici” pod komandom Milana Lukića zaustavili su autobus užičkog preduzeća “Raketa”, koji je saobraćao na redovnoj liniji od mesta Rudo (BiH) ka Priboju (Srbija).

“Osvetnici” su legitimisali sve putnike, a zatim iz autobusa izveli 16 civila bošnjačke nacionalnosti. Oteti civili su vojnim kamionom odvezeni u motel “Vilina vlas” u Višegradu. Pripadnici “Osvetnika“ su ih tamo fizički zlostavljali, a potom ubili na obali Drine.