Studentkinje Fakulteta kriminalistike, kriminologije i bezbednosnih studija Univerziteta u Sarajevu Valentina Vujičić i Slađana Todić, optužene da su na dan obeležavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici veličale osobe osuđene za ratne zločine i širile međunacionalnu mržnju, nastaviće školovanje u Beogradu.

One će, kako su preneli brojni mediji, školovanje na beogradskoj Akademiji za nacionalnu bezbednost nastaviti na poziv Vulina, kao stipendisti države Srbije i imaće obezbeđen smeštaj u studentskom domu.

Iz BNV, krovne institucije Bošnjaka u Srbiji, poručili su da se takvim postupcima pojedinaca, koji obavljaju visoke državne funkcije, šalje zabrinjavajuća poruka svim narodima u regionu, a posebno Bošnjacima.

“Država Srbija ne sme dozvoliti da se ovakvim postupcima njenih najviših dužnosnika, koji ohrabruju i podstiču kod mladih radikalizaciju, poricanje zločina i veličanje izvršioca tih zločina, kreira ambijent u kome se mlade generacije odgajaju na mržnji prema drugom i drugačijem, umesto na principima univerzalnih vrednosti”, saopštio je taj nacionalni organ Bošnjaka u Srbiji.

Vijeće je na poslednjoj sednici jednoglasno usvojilo zaključke kojim se poziva Skupština Srbije da usvoji Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, a Vlada da pokrene proceduru za usvajanje zakona kojim bi se zabranilo i sankcionisalo negiranje tog zločina i veličanje pravosnažno osuđenih ratnih zločinaca.